MENIU

Profesor SNSPA: „Se cunoaște foarte puțin despre situația reală de la Chișinău” - De ce l-a decorat Iohannis pe omul lui Plahotniuc

Marian Lupu, președintele Curții de Conturi Republica Moldova, decorat de Klaus Iohannis Foto: realitatea.md

Profesorul Radu Enache, lector universitar la SNSPA, susține că decorarea omului oligarhului Plahotniuc de către președintele Klaus Iohannis „nu este o gafă, ci un semnal”. Decorarea lui Marian Lupu, președintele Curții de Conturi din Republica Moldova, cu Ordinul „Steaua României, în grad de comandor, a stârnit un val de nemulțumiri la București. 

„Înțeleg că acum e bun. A fost o lista intreaga de decoratii. Mi-a scăpat. Este și președintele Curți ide Conturi Marian Lupu, cel care nega existența limbii române în Republica Moldova. A fost unul dintre liderii Partidului Democrat al oligarhului Plahotnciuc”, a afirmat Anca Alexandrescu, la Culisele statului paralel.

Este vorba despre decorarea actualului președinte al Curții de Conturi din Republica Moldova - Marian Lupu, care și-a început cariera politică în partidul comunist al lui Vladimir Voronin și a fost colaborator al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. Marian Lupu a fost unul dintre liderii Partidul Democrat (PD) pe timpul conducerii de facto a oligarhului Vlad Plahotniuc. Marian Lupu afirma în septembrie 2012 că în Republica Moldova nu se vorbește limba română, ci limba moldovenească, fapt „dovedit științific”. Acesta a susținut atunci că Articolul 13 din Constituția Republicii Moldova, privind limba de stat, nu va fi modificat și va rămâne cu sintagma de „limba moldovenească”, ulteiror anunțând că s-a răzgândit ideologic și că nu mai crede în existența limbii române în Republica Moldova: „Ştiinţific nu mai este limba română, cum spuneam anterior, ci limba moldovenească”. 

Klaus Iohannis l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României, în grad de Comandor, „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională adusă la dezvoltarea auditului public în context european”. Anunțul Președinției a fost făcut pe 8 septembrie, iar decretul vizează decorarea mai multor oficiali din cadrul unor instituții de audit din diferite țări și din structuri ale UE.

Analistul politic Dorin Iacob a comentat ironic că „poate deservește niște interese geostrategice. și de asta a fost decorat. Din moment ce Administrația Prezidențială, stat NATO, cu viitor șef NATO, spun unii...”.

„Cine l-a pus pe listă? Vă spun eu, dl Busuioc de la Curtea de Conturi”, a susținut Anca Alexandrescu.

„E problema consilierilor pe care-i are Iohannis. Îmi aduc aminte ca a fost decorat un medic cercetat pentu luare de mita. Apoi facea vizite prin Brasov, iar la Predeal se poza cu primarul condamnat penal. Cred ca e vorba mai degrabă de o gafă...”, a observat și jurnalistul Cătălin Antohi.

Profesorul Radu Enache, de la SNSPA, susține că este vorba, probabil, de „o chestiune care ține de geopolitică” și a relatat cum l-a cunoscut pe Marian Lupu în urmă cu câțiva ani.

„L-am cunoscut, am fost intr-o situatie, eveniment public unde se afla și dl Marian Lupu, am și discutat cu dânsul. E o chestiune care e de politică spre geopolitică. Despre Marian Lupu s-a vorbit foarte urât la Chișinău în perioada de dupa căderea lui Plahotniuc, se zice că oamenii Moscovei... Sincer, cred că la noi se cunoaște foarte puțin despre situația reală de la Chișinău. Acolo, caracteristica e că este mai complicat ca la București. Noi suntem români, avem o treabcu Comisia Europeană... Dar ei au o treabă și cu Comisia Europeană, și cu Rusia...”, a explicat Radu Enache, profesor la SNSPA, completat de A. Alexandrescu: „Se întrepătrund foarte multe zone...”.

„Nu cred ca a fost o gafă. Mai degrabă un semnal. Mi-aduc aminte de un moment in care ambasadorul american la Chișinău a intervenit după un val de unionism și a bătut cu pumnul în masă și a spus că Republica Moldova are o altă statalitate, trebuie să fie separată, să nu discutăm despre unirea cu România acum. (...)

Cert este că în momentul in care mostenesti o anumita impartire e mai prudent sa o pastrezi asa si sa nu faci reunificari... De exempli, așa a făcut Stalin”, a mai spus profesorul Radu Enache.

„A fost prudent și Stalin. Problema e ca pot fi personaje controversate care chiar sa faca servicii utile la un moment dat. Aici nu e panou de onoare cu pionieri. Există asemenea situații”, a spus și analistul politic Dorin Iacob. 

„Acordăm aceste ordine pentru a rezolva niște servicii”, a susținut jurnalistul Cătălin Antohi.

„De ce n-a iesit Mihai Busuioc să spună: L-am propus pe dl Lupu pentru că... E vorba de șmecherii sau de ce? (...) Acum chiar doarme responsabilul cu decorațiile”, a mai spus Anca Alexandrescu.