MENIU

Producția de energie electrică a scăzut la o treime la hidrocentralele Porțile de Fier, cele mai mari din România

Producție de energie electrică a hidrocentralelor de la Porțile de Fier a scăzut la aproape o treime din capacitatea maximă, ca urmare a scăderii severe a debitelor Dunării. Nivelul apelor fluviului au atins cel mai mic nivel din ultimii ani, pe fondul secetei prelungite din această vară.

„Nivelul și debitul Dunării la intrarea în țară a fost înregistrat la valoarea de 2.100 mc/s, o valoare destul de mică, dacă avem în vedere că valoarea normală a lunii septembrie este de 3.800 mc/s“, a transmis ABA Jiu.

Unul dintre efectele directe ale acestei scăderi a debitelor a fost scăderea drastică a producției de energie la Porțile de Fier I și II, care au produs miercuri doar o treime din energia pe care ar fi putut să o producă la un debit normal, de 6.000 de mc/s.

Sectorul hidro a ocupat a doua pondere în coșul energetic zilnic, de aproximativ 26%, față de 28% din energie nucleară și aproximativ 23%  din termocentrale, potrivit datelor in timp real ale Transelectrica.

Tot din cauza debitelor extrem de scăzute, pe sectorul românesc al Dunării au fost impuse mai multe restricții de navigație. Traversarea fluviului cu feribotul, la punctul de trecere Oryahovo-Bechet, a fost suspendată temporar.