Producători de energie, OBLIGAŢI să returneze ajutor de stat de sute de milioane lei
Un număr de şapte sau opt centrale de producţie a energiei electrice şi termice în cogenerare ar putea fi obligate să returneze câteva sute de milioane de lei, reprezentând bonusuri de cogenare, întrucât în ultimii trei au încasat prea mulţi bani de la clienţi, potrivit unor surse din ANRE.
"ANRE va publica, la sfârşitul lunii martie, rezultatele analizei privind supracomensarea în privinţa bonusurilor de cogenerare. Din cele 37 de companii care primesc aceste bonusuri, în cazul a şapte sau opt există elemente care conduc la concluzia că sunt supracomensate", au declarat surse din ANRE, pentru Mediafax.
Supracompensarea înseamnă că un producător de energie în cogenerare a primit un ajutor prea mare în raport cu necesarul de bani pentru asigurarea producţiei de energie electrică şi termică.
În România există 37 de centrale în cogenerare, producând simultan energie şi căldură. Acest tip de unităţi beneficiază pentru energia livrată de bonusuri cu o valoare anuală de 250-300 milioane euro, bani plătiţi de consumatori şi care ajung la producătorii de energie termică pentru a fi investiţi în eficientizare.
Dacă cele şapte - opt unităţi vor trebui să returneze fiecare câteva zeci de milioane de lei, banii vor fi transferaţi către Transelectrica, operatorul schemei de sprijin a producţiei de energie şi căldură în cogenerare de înaltă eficienţă.
Bonusul de cogenerare este încasat de companiile care produc simultan energie electrică şi termică şi este plătită de orice consumator. Bonusul se aplică în intervalul 2011-2023, iar ponderea în facturi este de 2-3%.
Acest bonus este perceput în baza unei directive europene, cu scopul de a sprijini investiţiile în tehnologiile mult mai eficiente de producere a energiei, şi a fost autorizat de Comisia Europeană în 2010.
Valoarea contribuţiei pentru cogenerare a fost anul trecut de 0,0231 lei/kWh, exclusiv TVA, iar în acest an a fost redusă cu 20,4%, la 0,01838 lei/kWh, exclusiv TVA. Această scădere s-a reflectat în facturile consumatorilor printr-o diminuare de 4 lei a valorii bonusului, de la 21 la 17 lei.