MENIU

Procurorul general reacţionează după atacurile lui Toader: "Să nu incităm"

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, miercuri, la sosirea la Consiliul Superior al Magistraturii, că în Justiție există cultura dezbaterii publice fără să se jignească.

Întrebat despre afirmațiile ministrului Justiției, Tudorel Toader, potrivit cărora "unii spun ce știu, alții știu ce spun", șeful Ministerului Public a cerut să nu fie dramatizata o dezbatere publică.

"Este o dezbatere publică. Va rog să observați că în Justiție există cultura dezbaterii publice fără să se jignească nimeni pe nimeni și prin urmare noi ar trebui să ne păstrăm calmul și nu să incitam. Cred că nimeni nu dorește să incite o dezbatere, care este o dezbatere de idei și care e caracterizată prin cultură și prin seriozitate", a spus Lazăr, citat de Agerpres.

Tudorel Toader, în război cu procurorii. "Nu ştiam că avem Parlament tricameral"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri dimineaţă, într-o conferinţă de presă, că va trimite pachetul de legi privind justiţia la Consiliul Superior al Magistraturii, însă nu şi la Ministerul Public sau la instituţiile subordonate acestuia, deoarece "procurorii nu fac legi", ci doar aplică legile.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a lansat miercuri dimineaţă un atac dur la adresa procurorilor, în condiţiile în care aceştia au criticat în mod unanim modificările propuse de Toader la pachetul de legi pe Justiţie.

"În procedura de adoptare a unei legi, fiecare are rolul lui constituţional. Iniţiatorul are rolul de a iniţia legea şi de a o supune dezbaterii, Guvernul îşi asumă sau nu schimbările, dacă trece de Guvern se duce în Parlament... Procurorii nu fac legi, nu am ştiut că avem Parlament tricameral, cu Senat, Camera Deputaţilor şi Procuratură. Procurorii doar aplică legea, iar CSM o avizează", a declarat Toader miercuri dimineaţa, într-o conferinţă de presă de la Ministerul Justiţiei.

Toader a precizat că va trimite azi proiectul de modificare a codurilor pe Justiţie către CSM pentru avizare.