Procurorii români, un pas înapoi în cazul morții lui Mansouri, care s-ar fi sinucis într-un hotel din Capitală. Primele concluzii: Moartea a fost una violentă
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au anunțat primele concluzii după moartea suspectă a fostului judecător iranian de săptămâna trecută, într-un hotel din București. Potrivit observațiilor preliminare ale autopsiei lui Mansouri Gholam Reza, acesta ar fi avut parte de o moarte violentă. Dat în urmărire de Interpol, Mansouri fusese prins în România. El era acuzat în țara sa de luare de mită și tortură.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti susţin că autopsia efectuată în cazul iranianului Mansouri Gholam Reza arată că moartea acestuia a fost una violentă, cauzată de leziuni traumatice incompatibile cu viaţa, produse prin lovirea de un plan dur, posibil "în condiţiile unei precipitări".
„Moartea a fost violentă, cauzată de leziuni traumatice incompatibile cu viața, produse prin lovirea de un plan dur, posibil în condițiile unei precipitări”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Vineri, 19 iunie, în jurul orei 14.30, Gholam Reza Mansouri a murit după ce a căzut de la etajul şase al hotelului Duke din Capitală, unde acesta locuia, iar moartea acestuia a ridicat semne de întrebare mai ales în presa din Iran.
Prima ipoteză a anchetatorilor este că bărbatul ar fi căzut pe scara interioară a hotelului, de la etajul șase. Trupul victimei a fost găsit de un angajat al hotelului. Sinuciderea ar fi fost o primă concluzie a anchetatorilor. Presa din Teheran însă demontează această ipoteză și susține că înainte de producerea tragediei, camerele de supraveghere ar fi fost deconectate. Presa din Teheran a mai dezvăluit că fostul judecător ar fi primit azil din partea statului român, însă ar fi refuzat pentru că intenționa să se întoarcă în țara sa pentru a-și demonstra nevinovăția.
Fostul judecător iranian a fost reținut de autoritățile române pe 12 iunie, în baza unui mandat emis de Interpol.
Judecătorii români au refuzat cererea de arestare, în schimb l-au pus pe Mansouri sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi România. Decizia a fost luată de magistrații Curții de Apel București până luna viitoare, când urma să se judece cererea de extrădare din partea autorităților de la Teheran. Iranianul a fost pus sub supravegherea Secţia 1 Poliţie din Capitală.
Magistraţii români au fixat atunci termen pe 10 iulie, data la care Iranul trebuia să prezinte cererea de extrădare. De asemenea, a fost emisă o adresă la Oficiul Român pentru Imigrări pentru a se întocmi un raport cu privire la situaţia respectării drepturilor omului în Iran pe parcursul procedurilor penale şi cu privire la situaţia închisorilor din această ţară.
Militanții pentru drepturile omului l-au acuzat pe Mansouri de torturarea și încarcerarea ziariștilor independenți din Iran, iar fostul oficial a căzut ulterior și în dizgrația regimului de la Teheran, care îl acuză acum că a luat mită în valoare de jumătate de milion de euro.