Procurorii DNA au pus în 2013 sechestru pe bunuri de peste 1,5 miliarde de lei
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au pus, în 2013, sechestru pe bunuri în valoare de peste 1,5 miliarde de lei, bani cu care s-ar putea asigura un sfert din întregul buget al Ministerului Sănătăţii, dacă ar fi recuperaţi efectiv, a declarat joi şeful DNA, Codruţa Kovesi.
"Direcţia Naţională Anticorupţie este prima structură de parchet care a aplicat confiscarea extinsă, fiind pronunțată în acest an și o soluție definitivă, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care s-au confiscat în favoarea statului bunuri imobile aparținând unor inculpați trimiși în judecată pentru corupție", a spus procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, la prezentarea raportului de activitate din 2013 al instituţiei.
Kovesi a precizat că analizele efectuate au indicat că, în prezent, organele fiscale nu reușesc să recupereze decât un procent neînsemnat din sumele confiscate prin hotărâri ale instanţelor.
"În condițiile în care cele mai importante sume cu privire la care s-a dispus confiscarea provin din cauzele instrumentate de DNA, am propus ministrului Justiției suplimentarea numărului de polițiști în cadrul Direcției. Resursele umane existente nu acoperă nevoile investigative, iar costurile pe care le presupune această măsură ar fi acoperite prin veniturile suplimentare aduse la buget din confiscarea bunurilor rezultate prin infracțiuni", a mai spus Kovesi.
Procurorul şef al DNA a adăugat că o evoluție semnificativă ține de ponderea pe care au avut-o în cursul anului 2013 dosarele privind achizițiile publice în instituțiile și companiile de stat.
"Au fost identificate numeroase fapte de corupție care urmăreau influențarea procedurilor de achiziție pentru a acapara resursele publice în interesul unor grupări compuse din oameni de afaceri aflați, uneori, în legătură cu decidenți politici. A fost extrem de important că în unele din aceste situații am primit informații în timp real și am putut evita producerea unor prejudicii de sute de milioane de euro. Într-un singur dosar, privind o companie cu capital majoritar de stat, intervenția procurorilor DNA a preîntâmpinat producerea unui prejudiciu de peste 175 milioane de lei, mai mult decât dublul întregului buget al DNA", a mai spus Kovesi.