MENIU

Procesul lui Nicolae Ioțcu, președintele CJ Arad, amânat cu aproape o lună

<p>Nicolae Ioțcu</p>

Magistrații Tribunalului Timiș au decis, marți, amânarea pentru data de 24 februarie a judecării dosarului în care președintele suspendat al Consiliului Județean (CJ) Arad, Ioțcu Petru Nicolae, este acuzat de trafic de influență. La termenul de marți au fost formulate mai multe cereri din partea avocaților tuturor părților în proces.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au trimis în judecată pe Petru Nicolae Ioțcu pentru săvârșirea infracțiuni de trafic de influență. Inițial, președintele Consiliului Județean Arad a fost acuzat de luare de mită, după ce a fost prins în flagrant, însă instanța a decis ca încadrarea faptei să fie cea de trafic de influență

În același dosar au mai fost trimiși în judecată Adrian nedelcu, director executiv al Direcției Tehnice Investiii din cadrul CJ Arad, pentru trafic de influență, și Alin Mircea Pătrașcu, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, pentru săvârșirea a două infracțiuni de cumpărare de influență.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul anului 2012, Nicolae Ioțcu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Arad, a pretins de la Alin Mircea Pătrașcu, administrator al unei societăți comerciale, suma de 40.000 de euro, pentru a-și exercita influența în cadrul procedurii organizate la nivelul CJ Arad, pentru atribuirea preferențială a unui contract de achiziție publică privind "Furnizarea în leasing de echipamente medicale pentru dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad", în valoare de 1.600.000 de euro.

În aceeași perioadă și în același scop, Adrian Nedelciu, în calitate de director executiv al Direcției Tehnice Investiții în cadrul Consiliului Județean Arad, a acceptat promisiunea remiterii de către inculpatul Alin Mircea Pătrașcu a unor sume de bani pentru a determina funcționari din subordine să atribuie preferențial contractul respectiv.

Astfel, Nicolae Ioțcu și Adrian Nedelciu au solicitat și au determinat funcționari din subordine să întocmească un caiet de sarcini preferențial și au stabilit prin dispoziție comisia de evaluare a ofertelor depuse, influențând pe membrii comisiei, astfel încât aceștia să stabilească ca și câștigător al procedurii societatea menționată anterior în asociere cu o altă firmă.

Urmare a acestei influențe exercitate, contractul respectiv a fost câștigat în luna octombrie 2014 de către asocierea formată din cele două societăți.

La data de 22 iulie 2015 Nicolae Ioțcu a primit printr-un intermediar, de la Alin Mircea Pătrașcu, suma de 35.000 lei, iar Adrian Nedelciu a primit prin intermediul aceluiași intermediar suma de 10.000 de lei, pentru ajutorul și sprijinul dat în atribuirea contractului respectiv.

La data de 24 iulie 2015 Nicolae Ioțcu a primit de la Alin Mircea Pătrașcu, prin intermediul aceluiași intermediar, suma de 10.000 euro, urmând ca în cursul lunii august 2015, inculpatului să-i fie remisă și diferența de 20.000 de euro din suma totală pretinsă, pentru ajutorul și sprijinul dat în atribuirea contractului.

Cu ocazia remiterii sumei de 10.000 euro, Nicolae Ioțcu a fost prins în flagrant de către procurorii anticorupție, asupra sa fiind găsită suma respectivă de bani.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra sumelor de bani găsite asupra celor trei inculpați, după cum urmează:

- suma de 21.800 de euro, găsită asupra inculpatului Petru Nicolae, Ioțcu

- suma de 10.000 de lei, găsită asupra inculpatului Adrian Nedelciu și

- suma de 21.000 de euro, găsită asupra inculpatului Alin Mircea Pătrașcu.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și Direcției Generale Anticorupție.

Mai multe articole despre:
DNA Nicolae Ioţcu spital arad dosar iotcu