Procedură rapidă pentru revocarea lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi, după arestare - PSD a anunțat când se dă VOTUL
PSD a anunțat că a fost declanșată procedura rapidă pentru revocarea lui Niculae Bădălău din funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi, după ce a fost arestat preventiv pentru trafic de influență și dare de mită. Social-democrații au precizat și când va fi dat votul de revocare din Curtea de Conturi.
Votul de revocare a lui Niculae Bădălău va fi exprimat într-o şedinţă comună a Comisiilor de buget, finanţe şi bănci de la Camera Deputaţilor şi Senat, a anunțat PSD. Ședința va fi organizată imediat după reluarea lucrărilor Parlamentului, întrerupte din motive de securitate în contextul organizării reuniunii miniştrilor de Externe ai NATO, au invocat social-democrații într-un comunicat de presă.
Potrivit agendei parlamentare, activitatea Legislativului se reia luni, 5 decembrie. Prima ședință a comisiilor de buget este programată peste o săptămână, pe 6 decembrie, potrivit agendei publicate pe site-ul cdep.ro.
Ulterior anunțului PSD, Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis declanşarea procedurii de revocare din funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi a lui Niculae Bădălău.
Potrivit deciziei conducerii Parlamentului, comisiile de buget-finanţe au termen până luni, 5 decembrie, la ora 12.00, să întocmească raportul cu privire la revocarea lui Bădălău din funcţie. Tot luni, de la ora 14.00, se va reuni plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a da vot pe raport.
Redăm, integral, comunicatul de presă al PSD:
„PSD a declanșat rapid procedura legală în cazul Bădălău. Solicităm USR să lase minciunile și să nu mai facă zid în fața colegilor de partid penali!
PSD a depus, luni, o solicitare la Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, pentru declanșarea procedurii de revocare a domnului Niculae Bădălău din funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi a României.
Votul pentru revocare va fi exprimat în ședința comună a comisiilor de buget, finanțe și bănci din Senat și Camera Deputaților.
Ședința va fi organizată imediat după reluarea lucrărilor Parlamentului, întrerupte, din motive de securitate, de evenimentele legate de reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO.
Rațiunile de Securitate care au stat la baza amânării lucrărilor comisiilor sunt cunoscute, de altfel, de liderii grupurilor parlamentare ale USR, care, în mod populist și demagogic, au acuzat că PSD prelungesc revocarea domnului Niculae Bădălău.
Partidul Social Democrat solicită USR să se abțină să critice reacțiile PSD în acest caz. Este profund imoral și demagogic ca USR să critice conduita altor partide în privința integrității politice, atâta timp cât protejează „penalii USR din funcții publice”, sfidând fără jenă cetățenii români cărora le promiteau curățarea clasei politice de astfel de personaje controversate.
În USR s-a instituit practica „Alături de penali în funcții publice” chiar de la vârful partidului! Au făcut scut pentru apărarea colegilor lor acuzați de fapte penale grave și de incompatibilitate. Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, are o decizie de incompatibilitate din partea ANI și o sesizare penală la DNA din partea aceleiași instituții, pentru că s-a numit pe sine director într-un proiect al primăriei și a încasat bani, în plus față de indemnizația de primar și de limitele impuse de lege.
La Brașov, primarul Allen Coliban a aprobat virarea a 1 milion de lei din banii primăriei către un ONG care a fost fondat de domnia sa și care are sediul la domiciliul său, iar DNA a deschis deja o anchetă în acest caz”, se arată în comunicatul PSD.
Potrivit articolului 54 din Legea nr. 94/1992, "de la data trimiterii în judecată penală, membrii Curții de Conturi și auditorii publici externi sunt suspendați de drept din funcțiile lor. În caz de condamnare definitivă, ei sunt demiși de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează’’, arată Realitatea PLUS.
Luni, 28 noiembrie, judecătorii Curții de Apel București au decis arestarea pentru 30 de zile a lui Niculae Bădălău. Decizia nu este definitivă, dar este executorie, potrivit sursei citate.
Niculae Bădălău, numărul doi în cadrul Curții de Conturi a României, a fost reținut, duminică seară, de procurorii DNA, principala acuzație fiind de trafic de influență și dare de mită.
Faptele pentru care Niculae Bădălău este acuzat de procurorii DNA
Niculae Bădălău a fost audiat la DNA duminică, 27 noiembrie, într-un dosar de corupție. La final, el a fost reținut pentru 24 de ore la cererea procurorilor anticorupție. Ulterior, instanța a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile.
Potrivit DNA, Niculae Bădălău, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, a fost reținut pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită, în formă continuată, și trafic de influență.
DNA a anunțat, după reținerea acestuia că:
„BĂDĂLĂU NICULAE, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, pentru comiterea infracțiunilor de:
- dare de mită, în formă continuată,
- trafic de influență,
Persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.
În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă...”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.
În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.
În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”.