Problemele cronice de sănătate pot fi gestionate mai ușor dacă ai abonament medical (P)
Abonamentul medical este un instrument prin excelență de prevenție, care ajută la monitorizarea stării de sănătate, la identificarea la timp a eventualelor probleme și la tratarea lor rapidă, înainte să se agraveze. Concluziile unui studiu PALMED, realizat împreună cu EY, arată că, în România, două treimi din oameni merg la medic doar când au o problemă de sănătate. Însă mai bine de jumătate dintre cei care au abonament medical au efectuat cel puțin o vizită în decursul ultimului an, iar 71% dintre abonați au efectuat controale medicale de rutină sau preventive.
Este și cazul lui Alexandru, care, cu ajutorul abonamentului medical primit de la serviciu, și-a monitorizat multă vreme o hernie hiatala și, într-un final, a și rezolvat-o chirurgical.
O boală cu care se poate trăi o viață, dar care se și poate opera pentru a trăi cu adevărat
Hernia hiatala reprezintă trecerea unei porțiuni din stomac în cavitatea toracică prin mușchiul mare care separă abdomenul și pieptul – diafragma. În această situație, nu mai există valva dintre esofag și stomac care să oprească trecerea alimentelor înapoi în esofag.
Alexandru știa că are hernie hiatală de câțiva ani și mergea periodic la medicul său gastroenterolog, dr. Ahmed Mohssen, pentru a monitoriza atât hernia, cât și alte două afecțiuni destul de supărătoare descoperite în urmă cu patru ani – o gastrită și o esofagită de reflux. O dată la 6 luni făcea analize și controale și lua constant diferite pansamente gastrice, pe lângă restricțiile alimentare dintre cele mai drastice.
Alexandru își amintește: ”Norocul meu că am avut abonamentul medical. Într-o perioadă de 5 ani am vizitat mulți medici din Regina Maria: gastroenterolog, endoscopist, imagiști, și așa mai departe. Nu mai vorbesc de sumedenia de analize și investigații necesare. Deci costuri semnificative, care au fost acoperite de abonament. De asemenea, faptul că am avut toți medicii la un loc, în aceeași rețea, a simplificat mult lucrurile. Am apreciat faptul că fiecare dintre ei avea acces la dosarul meu medical, electronic, și nu a mai trebuit să umblu cu hârtii”.
Chiar și așa, avea zilnic dureri, disconfort și arsuri la stomac. Simptomele au început să se agraveze și mai mult în ultimul an, iar Alexandru începuse să aibă dureri tot mai mari: “Dacă beam o gură de cafea dimineața, aveam toată ziua terminată, chiar dacă luam pastile. Deci, nici pastilele nu mai funcționau”.
În toamna anului 2021, Alexandru a mers cu mai mulți prieteni la munte, unde a mâncat ceva mai consistent decât de obicei. Pentru Alexandru, însă, petrecerea s-a transformat rapid într-un chin. “În următoarele 4-5 zile nu am putut să mănânc nimic, aveam dureri groaznice, nu puteam să stau pe scaun, nu puteam să fac nimic”, își amintește Alexandru.
Atunci a decis că nu mai poate continua așa și că este timpul să consulte un chirurg. De fapt, această idee încolțise în mintea lui de câteva luni bune, de când începuse să se informeze despre experiența medicului chirurg Bogdan Barta, șeful secției de chirurgie generală a spitalului Euroclinic, parte din Rețeaua Regina Maria: “L-am căutat pe internet, am văzut că are review-uri foarte bune și multe operații la activ. Am citit și materialele din clinici în care apărea domnul doctor Barta și am mers la consult. După ce am discutat și i-am explicat toate simptomele, domnul doctor mi-a recomandat intervenția chirurgicală, explicându-mi că este cea mai potrivită soluție pentru a-mi îmbunătăți calitatea vieții”.
Abonamentul medical l-a ajutat pe Alexandru să ia decizia salvatoare
Bineînțeles, Alexandru a cântărit la fel de bine și costurile fiecărei intervenții în parte. A contat foarte mult și faptul că el are un abonament plătit de firma la care lucrează, prin care îi sunt acoperite anumite servicii medicale, inclusiv o parte din costurile operației, atât prin laparoscopie, cât și cu ajutorul robotului daVinci. Alegând operația robotică, a scos mai mulți bani din buzunar, însă mărturisește că a meritat: “Am ascultat cu atenție avantajele fiecărei intervenții și am ales varianta cu robotul. Din fericire, pe baza pachetului medical de la muncă, mi-au fost acoperite circa 60% din costurile intervenției cu robotul, ceea ce a contat foarte mult. [...] Aș încuraja pe oricine să facă această operație și să nu lase să treacă prea mult timp până să facă operația, pentru că perioada de recuperare este direct proporțională cu vârsta – cu cât vârsta este mai mare, cu atât perioada de recuperare este mai lungă”.
Foarte determinat, dar ajutat și de puțin noroc, Alexandru a reușit să se opereze în doar 4 zile din momentul în care a luat decizia: ”Joi am cerut o zi liberă, pe care mi-am luat-o a doua zi. Am reușit să fac vineri toate analizele necesare și în aceeasi zi, după amiază, am fost la domnul doctor care mi-a explicat concret următorii pași. În mod normal, primul loc pe care l-ar fi avut disponibil pentru operație ar fi fost peste 3 săptămâni, însă, miraculos, tocmai i se eliberase un loc pentru luni dimineața. Iar luni la ora 8 m-am operat.”
În acest moment, Alexandru se află încă în perioada post-operatorie, care va dura 1 an și care va include o serie de analize și investigații specifice, incluse și ele în abonament. Prima endoscopie o va face abia peste 2 ani, iar apoi anual.
Între timp, însă, abonamentul și-a dovedit utilitatea și pe alte planuri, cum ar fi pachetul de monitorizare post-COVID, de care Alexandru a avut nevoie anul trecut, sau medicina muncii și alte controale pe care le-a facut în Clinica Virtuală, din confortul casei sale. Grija pentru sănătate și satisfacția pe care o resimte de când este abonat l-au convins pe Alexandru să se asigure că toată familia beneficiază de câte un pachet medical dedicat.
Acest articol face parte din demersul de informare PALMED, cu privire la impactul și beneficiile abonamentelor medicale pentru populația din România.
Abonamentele medicale sunt cel mai eficient și accesibil instrument de prevenție în sănătate, care ajută la identificarea la timp a eventualelor afecțiuni, și la tratarea lor rapidă, cu un consum financiar și emoțional mai mic.
Acestea sunt disponibile oricărei persoane din țară sau străinătate, inclusiv pentru copii, și pot fi oferite ca beneficiu extra-salarial oferit de către companii angajaților sau contractate individual.
Serviciile din cadrul abonamentelor pot fi accesate la nivel național, prin intermediul furnizorilor de serviciiprivate de sănătate, dar și online, prin platformele de consultații la distanță dezvoltate de aceștia.
Pentru a afla toate detaliile, intră pe www.abonamentmedical.ro.
#AbonamentMedical