PROBLEME la Timișoara: Container ATI stricat - pacienții COVID-19, MUTAȚI de urgență. CAUZELE, explicate de DSU
Noi probleme la Timișoara pentru bolnavii de coronavirus! Containerul de Terapie Intensivă din curtea Spitalului Municipal s-a stricat miercuri, la doar o săptămână după ce a fost reparat, relatează realitateadetimis.net. Departamentul pentru Situații de Urgență a dat și primele explicații în acest caz.
Incidentul s-a petrecut la câteva zile de la punerea în funcțiune. Opt pacienți cu COVID-19, în stare gravă, au fost mutați. Unitatea modulară are 12 locuri, dintre care ,marți, erau ocupate 8. Cinci dintre pacienți au fost duși la Spitalul Județean, iar ceilalti trei la Municipal.
Defecțiunea s-a produs, se pare, de la suprasolicitarea instalației de oxigen care a dus la scăderea presiunii acestuia. Astfel că s-a luat hotărârea sa se faca o conversie pe tuburi de oxigen, dar de data aceasta presiunea era prea mare, și ventilatoarele nu făceau față. În aceste condiții s-a luat decizia evacuării pacienților, in condiții de siguranță. Containerul a fost trimis la reparat, el fiind încă în garanție.
Departamentul pentru Situații de Urgență a făcut precizări, miercuri, după ce mass-media a relatat despre noile problemele cu unitatile mobile de terapie intensivă de la Timișoara.
„În cursul acestei dimineți, personalul medical care operează unitatea mobilă de terapie intensivă din Timișoara a semnalat echipei tehnice a Spitalului Municipal că din cauza unui consum ridicat, presiunea oxigenului din tir scăzuse, cerând acestora să intervină în a remedia problema și anume, să crească nivelul presiunii de pe ieșirea din stocatorul de oxigen care alimentează atât unitatea cât și întregul spital.
Unitatea Mobilă fiind racordată la rețeaua de oxigen din spital, nu s-a putut crește presiunea, dat fiind faptul că aceasta ar fi însemnat automat, creșterea presiunii oxigenului și în unitatea spitalicească.
Coordonatorul medical care asigură buna funcționare a tuturor unităților ATI mobile a comunicat departamentului tehnic al spitalului, la momentul instalării unității, că fără o ieșire separată, independentă de cea care alimentează spitalul, și care să beneficieze de regulator propriu, o astfel de situație ca cea apărută noaptea trecută nu ar putea fi soluționată.
În urma încercărilor de a remedia situația, departamentul tehnic a luat hotărârea de a racorda unitatea mobilă la o stație secundară de rezervă, independentă de cea a spitalului, dând o presiune mult prea mare de oxigen, de peste 6 bari, fapt pentru care toate ventilatoarele au afișat alarma de presiune crescută și au încetat să mai funcționeze.
Dată fiind această situație, personalul medical care activează în cadrul unității mobile de terapie intensivă a fost nevoit în a muta, în deplină siguranță pacienții, în alte unități sanitare, în vederea continuării îngrijirilor medicale care se impun pacienților infectați cu noul Coronavirus”, se arată în mesajul postat pe Facebook de DSU.
Aceeași unitate modulară ATI, instalată în curtea Spitalului Victor Babes din Timisoara, a mai avut probleme și la sfârșitul lunii octombrie, când instalația de climatizare/încălzire s-a defectat iar medicii i-au ajutat cum au putut pe bolnavi, cu pături in plus si aeroterme, până când au putut fi transferați în spital.
În afara problemelor cu tratarea bolnavilor COVID-19 în secția de ATI, Timișoara se confruntă de câteva zile și cu numărul mare de decese, morga fiind neîncăpătoare. Rata de infectare în Timișoara a ajuns la 8,30 de la 8,23 cât era marți, potrivit anunțului Prefecturii Timiș. Astfel că decedații din cauza COVID-19 sunt transportați pe stadionul CFR cu un TIR, unde vin familiile celor morți.