MENIU

Problema imensă a produselor de îngrijire personală: ce e de făcut

Fiecare dintre noi contribuie zilnic la poluarea aerului, chiar dacă uneori nu ne dăm seama. De exemplu, parfumurile și produsele de îngrijire personală, pe care le folosim, reprezintă o sursă majoră de poluare a atmosferei comparabilă cu cea a gazelor de eşapament.

Cel puțin aceasta este concluzia unui nou studiu realizat de o echipă de cercetători care au analizat natura poluării aerului care s-a schimbat dramatic.

Mai exact, în timp ce mașinile devin din ce în ce mai „curate", deoarece încet-încet sunt înlocuite cu cele electrice, produsele de îngrijire personală, vopsele, produse de curățat și alți agenți chimici, încep să devină o problemă pentru mediu.

„Sectorul transporturilor a devenit mult mai curat în timp, iar asta se vede în rata emisiilor de poluanți atmosferici", spune Brian McDonald, autorul principal al studiului. „Pe măsură ce aceste emisiile scad, sursele de poluare ale aerului devin tot mai diverse".

Ce produse de îngrijire personală sunt toxice pentru mediu

Produsele care au în compoziția lor substanțe organice volatile (COV) – substanțe mirositoare pe bază de petrol, care, în aerul exterior, pot contribui la poluarea ozonului, potrivit studiului.

„Cercetarea noastră arată că aportul acestor substanțe chimice sunt o povară globală, deși până acum au fost subestimate. Totuși, ele joacă un rol important în clasificarea și judecarea surselor de poluare. Compușii volatili în cauză iau multe forme diverse și au origini complicate, provenind din copaci sau iarbă, dar și din surse fabricate de oameni", a mai declarat Brian McDonald.

Aceste substanțe organice volatile se găsesc cu precădere în următoarele tipuri de produse de consum și industriale: pesticidele, cerneala tipografică, adezivi, agenți de curățare și produse de îngrijire personală. În unele cazuri, pesticidele, de exemplu, eliberează COV în aer. În alte cazuri, emisiile apar în interior și apoi migrează în exterior.

Sursa

Mai multe articole despre:
toxic parfum aer aerosoli