MENIU

Problema de clasa a IV-a care dă bătăi de cap adulților: 9 – 3 ÷ 1/3 +1=? Tu știi rezolvarea?

O problemă de matematică dată unor elevi de clasa a patra, din Japonia, a devenit virală pe Internet după ce foarte multe persoane nu au reușit să găsească soluția corectă.

Iată calculul matematic care a născut atâtea dezbateri și pe care te invităm să o rezolvi și tu:

9 – 3 ÷ 1/3 +1=?

Deși pentru a rezolva această problemă nu sunt necesare decât cunoștințe ale operațiilor aritmetice elementare, problema este dificilă pentru 90% dintre adulți. Probabil sunteți curioși în legătură cu greșelile făcute de oameni.

Una dintre cele mai importante este introducerea operației într-un calculator sau în Google într-un mod necorespunzător. Ceea ce ar trebui scris ”9-3/(1/3)+1” ar fi scris ”9-3:1/3+1”. În cazul acesteia din urmă, calculatorul ar împărți mai întâi 3 la 1, iar apoi 3 la 3 și astfel ar obține un rezultat diferit.

Unii oameni au echivalat operația din mijloc cu trei, în timp ce alții au considerat că au de-a face cu o ecuație. Statistica este îngrijorătoare deoarece, potrivit unui studiu, doar 60% dintre persoanele de peste 20 de ani au reușit să găsească răspunsul corect, în condițiile în care rata succesului în anii ’80 era de 90%.

Primul lucru pe care trebuie să îl rezolvi este fracția și operația de împărțire: 3 ÷ 1/3 este egal cu 3×3, adică 9. Din acest moment, calculul 9 – 3 ÷ 1/3 +1 devine 9 – 9 + 1. Astfel, răspunsul final este 1.

Sursa: unica.ro


Mai multe articole despre:
problemă rezolvare matamatica