MENIU

Probă de foc la CSM pentru aleșii la șefia Parchetului General, DNA și DIICOT

Aleșii la șefia marilor parchete, audiați la CSM

Probă de foc pentru procurorii propuși de ministrul Justiției la șefia marilor parchete. Gabriela Scutea, Crin Bologa si Giorgiana Hosu dau marți testul interviului cu membrii CSM, pentru un aviz consultativ, înainte ca șeful statului să ia o decizie. 

 

Cei trei procurori propuşi de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru şefia Parchetului General, DNA şi DIICOT - Gabriela Scutea, Crin Bologa și Giorgiana Hosu - sunt audiaţi marţi de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, care trebuie să emită un aviz consultativ.

Este vorba despre Gabrielei Scutea - pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Crin Nicu Bologa - pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Giorgiana Elena Hosu - pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

PROGRAMUL INTERVIURILOR

Interviurile în fața Secției pentru procurori a CSM sunt programate astfel:

10.00 - 11.30 - interviul Gabrielei Scutea pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție;

12.00 - 13.30 - interviul lui Crin Nicu Bologa pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție;

14.00 - 15.30 - interviul Giorgianei Elena Hosu pentru funcția de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Înaintea interviurilor, Secţia pentru procurori a CSM are o altă şedinţă, de la ora 9:15, pe ordinea de zi aflându-se, printre altele, Raportul Direcţiei de Inspecţie pentru procurori nr.20-200 privind cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulată de Crin Nicu Bologa, candidatul ales de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru conducerea DNA.

Ce prevede PROCEDURA numirii șefilor marilor Parchete

Conform procedurii, Consiliul Superior al Magistraturii va acorda un aviz care este consultativ. După obţinerea acestuia, ministrul Justiţiei urmează să înainteze propunerile preşedintelui Klaus Iohannis, care va numi noii șefi ai parchetelor. Președintele poate refuza o singură propunere, motivat.

Proiectele de management ale celor trei candidaţi au fost postate pe site-ul CSM, iar candidaturile au fost verificate.

Avizele vor fi transmise către Ministerul Justiţiei în perioada 11 - 14 februarie.

Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei înaintează propunerile Preşedintelui României, în vederea numirii în funcţiile de conducere.

Cei trei procurori au fost propuși la conducerea celor trei parchete în 21 ianuarie.

„Am ales candidații care au prezentat simultan competență și experiență. M-am ferit de experimente pentru că situația în care se află Ministerul Public nu permite experimente”, și-a motivat Cătălin Predoiu propunerile.

Cu o zi înainte de audieri, Europa Liberă a publicat luni o anchetă despre legăturile mamei Giorgianei Hosu cu o firmă offshore care face afaceri din asigurări.

GABRIELA SCUTEA. De ce a fost aleasă pentru șefia Parchetului General. Controversele OUG 13

După anunțarea celor trei candidați pentru conducerea marilor parchete, pe 21 ianuarie, ministrul Justiţiei a explicat atunci că procurorul Gabriela Scutea a avut cea mai solidă prestaţie şi cel mai solid dosar profesional.

”O prestaţie aplicată, concretă, pertinentă.  Este un procuror pentru care Ministerul Public nu prezintă necunoscte. A demonstrat cunoaştere, viziune, forţă şi substanţă profesională. Proiectul de management al doamnei Scutea a fost cel mai bun dintre toate prezentate. A acoperit complet atât partea de administraţie şi construcţie internă a Ministerului Public, cât şi partea de reprezentare externă. Cunoaşte bine MCV şi este foarte bine cunoscută la Bruxelles”, a declarat Cătălin Predoiu.

Fostă adjunctă a Laurei Codruța Kovesi pe când aceasta conduce Ministerul Public, Gabriela Scutea era secretar de stat în Ministerul Justiției în ianuarie 2017, când Guvernul Grindeanu a adoptat celebra OUG 13 care modifica semnificativ Codurile penale. Numele său este legat și de protocolul dintre Parchetul General și SRI semnat în perioada în care era adjuncta lui Kovesi, în 2009. 

Gabriela Scutea (47 de ani) este procuror la Parchetul Curții de Apel Brașov. În trecut a ocupat funcțiile de secretar de stat în Ministerul Justiției și de adjunct al procurorului șef al DNA Laura Codruța Kovesi, între noiembrie 2006 - mai 2013. Ea şi-a început activitatea în 1995 ca procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov şi apoi Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea. În mandatul lui Tudorel Toader, Scutea a candidat fără succes și pentru postul de procuror general și pentru cel de procuror-șef al DNA, fiind respinsă de ministrul de atunci al Justiției.  Nu a fost pe placul fostului ministru Tudorel Toader, mai ales că Gabriela Scutea a fost unul dintre magistrații vocali care au protestat, inclusiv la Bruxelles, împotriva modificărilor PSD la legile Justiției.

Cine este CRIN BOLOGA. De ce a fost ales pentru șefia DNA

Referitor la Crin Bologa, propus la conducerea DNA, ministrul Justiţiei a afirmat pe 21 ianuarie:

„A prezentat un proiect de management complet, concret, cu soluţii aplicate. Prestaţia la interviu a fost impresionantă, puternică şi echilibrată în acelaşi timp. Aduce garanţia că lupta anticorupţie va continua energic în condiţii de deplin respect al drepturilor şi garanţiilor procesuale”.

Crin-Nicu Bologa este prim-procuror adjunct al Parchetului Tribunalul Sălaj. Presa a scris că are o avere impresionantă, el deținând zece proprietăți: două parcări în Cluj-Napoca, un teren în Cluj-Napoca, două terenuri în Zalău, un alt teren în Sălaj, un teren agricol în județul Constanța, două apartamente la Cluj-Napoca și o casă la Zalău.

Cine este GEORGIANA HOSU. De ce a fost aleasă pentru conducerea DIICOT. Controverse

Referitor la DIICOT, Predoiu a subliniat că instituţia prezintă particularitatea anchetelor transfrontaliere şi prin aceasta a cooperării interinstituţioale interne şi externe.

”Doamna procuror Giorgiana Hosu stăpâneşte cel mai bine aceste dimensiuni. Proiectul de management a fost foarte cursiv şi prestaţia echilibrată, susţinută de o imagine panoramică a problemelor şi a activităţii DIICOT”, a subliniat Cătălin Predoiu.

Totuși, audierea de marți este umbrită de dezvăluirile făcute de Europa Liberă . Publicația a publicat luni o anchetă despre legăturile mamei Giorgianei Hosu cu o firmă offshore care face afaceri din asigurări. La această anchetă se adaugă și acuzațiile soțului său de trafic de influență, dare de mită în dosarul Carpatica Asig S.A.

Giorgiana Hosu a preluat interimar funcția de procuror-șef al DIICOT în octombrie 2019, după demisia lui Felix Bănilă, în plin scandal legat de cazul Caracal. În 19 decembrie 2019, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins propunerile de prelungire a delegărilor procurorilor Georgiana Hosu (procuror șef) și Oana Schmidt-Hăineală (procuror şef adjunct) la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Anterior, Giorgiana Hosu a fost adjunct al șefului DIICOT, fiind numită în octombrie 2018, la propunerea lui Tudorel Toader. Ea era însă în funcție din luna august, fiind delegată pentru 6 luni. Hosu a fost adjunct al DIICOT și în perioada 2013-2015, după ce, anterior a condus vreme de cinci ani Serviciul de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare al instituției.

După ce Alina Bica și-a dat demisia în 2015 din funcția de procuror-șef al instituției, Giorgiana Hosu a preluat interimatul la șefia instituției. Giorgiana Hosu a pierdut, în anul 2015, cursa pentru șefia DIICOT, aceasta fiind câștigată de Daniel Horodniceanu.