Prințul Nicolae, nepotul Regelui Mihai, despre împăcarea cu familia: Speranța moare ultima - De ce a fost exclus din linia succesorală LIVE TEXT
Prințul Nicolae a fost invitat duminică seară, la Realitatea PLUS, într-o ediție specială a emisiunii Culisele Statului Paralel, cu Anca Alexandrescu. Nepotul Regelui Mihai a vorbit despre motivele excluderii sale de la succesiunea la Coroana României, dar și despre clipele grele la despărțirea de bunicul său.
Prințul Nicolae a răspuns tuturor întrebărilor, într-o ediție de colecție, duminică seară, la Realitatea PLUS.
Principalele declarații ale Prințului Nicolae, nepotul Regelui Mihai:
Într-o primă afirmație în emisiunea Culisele Statului Paralel, Prințul Nicolae a explicat că numele său din buletin este „Nicholas Michael de Roumanie, tradus Nicolae al României”.
Despre al doilea copil al său, acesta a spus că „este pe drum. Ne bucurăm. Nu știm ce este (...), așteptăm cu fetița”.
Prințul Nicolae a povestit că duminică a fost la Spitalul Fundeni pentru a împărți cadouri de Sfântul Nicolae, cum face de altfel în fiecare an.
De câte ori a mai venit în România prințul Nicolae și cât de bine știe limba română
Despre limba română și cât de bine o stăpânește, acesta a spus că „n-am fost învățat în familie. Mătușile mele m-au invatat engleza sau franceza. N-a fost o variantă atunci cu comunismul. Când familia a început să vină și să se mute în România, ca adolescent, am respins sa vin in România si sa am un rol activ. Dar dupa ani de zile trebuie sa iau o decizie pentru familie si am inceput demersuri ca sa vin sa vad ce inseamna România pentru familia mea.
Am fost în vara 2007, cand am făcut demersuri, si in decembrie 2007 am fost numit succesorul Regelui, în decembrie 2009 am decis să vin aici. Limba româna trebuia invatata si o fac si in continuare”, a declarat Prințul Nicolae.
„Pentru mine personal a inceput in 2007, dar pentru familie in 1992”, a mai spus prințul Nicolae.
Despre prima vizită, la 7 ani, alături de Regele Mihai, în 1992, Prințul Nicolae a dezvăluit momente emoționante.
„Am înțeles că a fost o mică supărare, nu știu detalii,dar la New York cred că a avut o activitate pentru fundația ei și am luat o decizie să fiu alături de rege în această vizită. Da, am inteles că a fost o surpriză pentru unii”, a afirmat nepotul Regelui despre absenta mătușii sale, Principesa Margareta, Custodele Coroanei române.
„Am fost prea mic și părinții mei au crezut că nu e ok. Parcă Principesa Sofia au venit in 2004. După 1997 familia a venit mult mai des. Tatăl meu când a murit avea 59 de ani și eu 16 ani. (...)
M-am stabilit la Iași. Am inceput sa invat limba română. Acolo am aflat de la ambasadorul britanic. M-am dus acolo și am stat o ună cu o familie , 8 ore pe zi de limba română. O familie de medici. A fost recomandată prin școala respectivă. Am ținut legătura cu ei”, a spus nepotul Regelui Mihai.
De ce a fost exclus din linia succesorală la Coroana României
Întrebat cu ce a greșit pentru că a fost exclus din linia succesorală, a spus că „ei trebuie întrebați, principesa Margareta, Printul Radu”.
La 1 august 2015, Regele Mihai i-a retras titlul de principe și l-a exclus din linia succesorală la Coroana României.
„Este o întrebare și pentu mătușa mea și unchiul meu. Lucrurile s-au schimbat peste noapte. A fost dificil si pentru mine sa inteleg ce s-a întâmplat. Cuvintele principesei Margareta au fost calde. A;a a fost intotdeauna intre noi pana la un anumit moment. E o intrebare pentru ei
Întrebat ce s-a întâmplat după mutarea la Palat, a spus că foarte repede am realizat că nu pot face o casă, un loc privat pentru mine Ca orice om aveam nevoie de cuibul lui. Să mă retrag și să fiu eu.
La Palat a fost un loc in care am locuit, dar nu am iesit de acolo decât pentru evenimente. Am fost ca orice om.
A durat atâția ani să iau o dcizie sa am un rol , din 2005 in 2007. In 2009 am vrut sa inteleg ce inseamna viata publica, din experiență proprie. Ei au explicat până intr-un anumit punct.
La Palat, tot timpul am cerut si am vrut sa stiu cu msa fac mai bine, cred ca am fost primul idn familie chiar care a fost in mijlocul oamenilor la voluntariat. Intotdeauna am fost foarte pozitiv. De la familie, unchiul mei, mătușa mea”, a declarat Prințul Nicolae.
De ce nu a recunoscut copilul mai repede - Cum a izbucnit scandalul din Familia Regală
„A fost folosită povestea, am aflat după că au fost mai multe povești in spate, dar nu am ieșit”, a mărturisit prințul Nicolae.
Întrebat cum a cunoscut-o pe și dacă e apropiată de familia regală, prințul Nicolae a spus că a cunoscut-o la plimbările cu bicicleta.
„Am auzit că este apropiată (de familia regală - n.red.), așa am auzit”, a mai precizat nepotul Regelui Mihai.
Totodată, a spus că are legătură cu fetița si se întâlnește cu ea: „Bineînțeles. Relația mea cu mama fiicei mele e pusă la punct”.
Întrebat de ce nu a recunoscut mai repede copilul, prințul Nicolae a spus că „pur și simplu, mama copilului nu a vrut să vina la un test ADN si am spus că nu pot fi responsabil pentru tot ce s-a intamplat daca nu am dovada ca e fetita mea. A durat 2 ani de zile. Am făcut testul și îmi asum responsabilitatea”.
Prințul Nicolae: Am vrut să-mi văd bunicul în ultimele zile de viață. NU am fost lăsat
„Bunicul meu dacă ar fi avut o problemă cu ceva a chemat persoana respectivă și a pus ucrurile la punct. El niciodată nu a luat o decizie așa”, a mai spus prințul Nicolae despre excluderea sa.
Întrebat dacă a avut o discuție, Prințul Nicolae a negat.
„Sunt convins că nu a fost. Am declarat de mai mutle ori ca nu am vazut niciodata documentul original. A fost o copie.
Am stat de vorbă cu el la Aubonne, la ziua de naștere a bunicii mele, ca o discuie oarecare. Nu a fost deschis subiectul nici de la mine, nici de la el. Am vorbit ca de obicei. Nu cred că știa. În 2015 septembrie”, a declarat prințul Nicolae.
Întrebat de ce nu i-a spus (de excludere - n.red.), prințul Nicolae a spus că „n-a fost pentru mine un moment potrivit”.
„Au fost anumiti oameni care au intrat si de la ei am aflat ca bunicul meu a incercat sa ma vada”, a mai spus Prințul Nicolae.
Despre acuzațiile că a incercat să intre cu forța (în 2017 - n.red.), a spus că a fost dat în judecată de principesa Margareta
„A spus că chiar am intrat. Am fost achitat. Toate acuzațiile nu au avut un fond concret. (...) Eu nu am recunoscut cuvintele pe hârtie, ca fiind ale mamei mele Și astăzi vorbim ( cu mama sa - n.red.), dar relația nu mai este ca inainte, suntem in legătură, schimbam poze, cu fetița mea. N-a fost (la nunta lui - n.red.)”, a mai spus nepotul Regelui Mihai.
Clipele grele de la înmormântarea Regelui Mihai și cum a reușit să fie prezent la parastasul de 1 an
Prințul Nicolae a vorbit și despre momentele în care a încercat să-l vadă, dar nu a fost primit, în noiembrie 2017. Regele Mihai a murit la 5 decembrie 2017, la Aubonne, Elveția, la 96 de ani, fiind înmormântat în țară, la 16 decembrie 2017.
„Nu știu când a fost luată decizia. Am urcat în mașina lor și până în acest punct am avut mașina mea. Am primit mesajul că nu voi fi lăsast să urc în tren, am spus ok. Am reținut că nu am fost lăsat. Un șofer m-a așteptat și am plecat la Curtea de Argeș cu mașina mea.
Am fost primit până la urmă (la pomana din 2018 - n.red.). Am fost în aceeași sală, dar oprit la ușă. Părintele Calinic m-a luat de mână și am intrat. El a zis că aici e casa mea și fc ce vreau în casa mea și m-a luat de mână și am intrat”, a povestit Prințul Nicolae momentele de după înmormântarea bunicului său, Regele Mihai.
Slujba a fost oficiată pe 13 ianuarie 2018, de Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului, la Vechea Catedrală Episcopală și Regală de la Mânăstirea Curtea de Argeș.
Ce sfaturi de viață i-a dat Regele Mihai
„Să iubesc această țară. Să am răbdare. Să fiu sincer. Și, să fiu, de când m-am mutat aici, să am un rol public. Să pun totul înaintea familiei, chiar daca familia e la bază. Și să pun pe primul loc binele țării”, a spus Prințul Nicolae.
Regele i-a povestit și momentul abdicării din 1947 și apoi exilul său prelungit din România.
„Am incercat să mă pun în poziția lui. Mi-a explicat. Până la urmă s-a gândit la popor și la țară. CUm pot rezolva. și știm ce s-a întâmplat, cu mareșalul Antonescu. Când am fost destu lde mare nu mi am pus niciodată această întrebare cu ce a plecat, cum. Propaganda... A spus că a plecat cu 3-4 bagaje, un jeep, motocicleta, a fost controlat. A început viața de la zero, cu nimic. Bunica mea a muncit și a economisit bani”, a povestit despre viața Regelui în Exil.
„În anii 50, pentru doi ani in Anglia, le-a fost foarte greu. Nu poti face o reclamă într-o revistă că regele caută un job. A stat la Bursă la NewYork, 10 ani, a fost greu, famillia era in Elveția. La un moment dat, dl Lear a inființat firma lui la Geneva (compania aeriana - n.red.), la un moment dat s-au intalnit, și pentru bunicul meu atunci a dvenit un loc de vis (jobul-nred.)”, a mai spus Prințul Nicolae.
Prințul Nicolae, despre anii de școală. Ce afaceri are acum
„La școală am fost Nicholas de Roumanie. Am fost un elev absolut normal. Nu cred că oamenii au recunoscut numele ca ceva nobil. La un moment dat că vin din familia regala si ca sunt verisor cu regina Angliei. Eu am fost Nicolae. In facultate am lucrat foarte putin. Am avut noroc ca in Anglia sunt fonduri. M-am dus la facultate la 24 de ani. Am fost bătrân, dar nu am știu ce să fac cu viața mea. În facultate am lucrat puțin, aveam bursă. După ce am absolvit, in liceu, am inceput sa lucrez. Tot ce inseamnă pardoseala. Știu să pun gresie și faianță. Și in același timp, am lucrat la supermarket - mâncare pe raft, vânzător, casier. Pentru asta am strâns bani și am călătorit. Am fost în Africa, in locuri in Europa. Am avut noroc că la liceul meu a fost o oportunitate când aveam 16 ani sa merg in Africa, am amanat un an mai tarziu. Acolo am stat o luna. Am fost intr o calatorie , safari, voluntariat la o scoala în Kenya. Mi-a placut foarte mult, Sporturi extreme, cățărare.
După șase ani am inceput un curs să văd dacă îmi place business, contabilitate, drept, IT. Sună bine, dar am vrut sa fac afacerea mea, dar a venit criza in 2008 si nimeni nu a vrut sa imi dea bani”, a relatat începuturile studiilor sale și ale afacerilor încercate.
În prezent acesta are „o firmă de marketing-PR. Am un ONG. Fac mai multe proiecte de Educație, Mediu, promovez mai multe proiecte prin ONG-ul meu”.
Întrebat despre averea Familiei Regale, Prințul Nicolae a afirmat că „au păduri, proprietăți în Azuga, Sinaia, Săvârșin. În Elveția nu mai știu ce au”.
Despre o eventuală reîntoarcere la monarhie, Prințul Nicolae a vorbit despre pregătirea sa în acest sens.
„Politicienii clar nu au invatat nimic din ce a spus bunicul meu. Principesa Margareta a avut un discurs excepțional (în 2021 - n.red). Nu cred că politica românească e gata pentru ca unul ca mine să intre. Poporul trebuie să vrea asta, biserica trebuie să vrea. Eu am inceput pregătirea de când am fost mic, lângă bunicul meu, am discutat cu el. (...) Sunt aici, prin tot ce fac pentru România. (...) Ușa spre politică rămâne deschisă”, a spus prințul Nicolae.
„Monarhia este mai ieftină decât republica”, a răspuns Prințul Nicolae la întrebarea cât de bună ar fi monarhia pentru România.
Prințul Nicolae, despre împăcarea cu Familia Regală: Speranța moare ultima. Ușa mea este deschisă
Întrebat dacă crede într-o împăcare cu restul Familiei Regale, Prințul Nicolae a spus că speranța moare ultima. In continuare intind mana spre pace, prietenie. Ușa mea este deschisă. (...) Mi-aș dori să mă împac cu Principesa Margareta. Îi întind mâna”.
Despre Prințul Duda, nepotul Regelui Mihai a spus că „a fost un mare sprijin pentru mătușa mea”.
Înregistrarea emisiunii Culisele Statului Paralel este disponibilă AICI pe pagina https://www.realitatea.net/emisiuni/culiselestatuluiparalel