MENIU

Prințul Paul, în arest la domiciliu în dosarul retrocedărilor

Magistrații de la Curtea de Apel Brașov au hotărât ca Prințul Paul al României să fie plasat în arest la domiciliu, în dosarul privind retrocedarea nelegală a Fermei Băneasa, în care este acuzat de cumpărare de influență, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu. Decizia nu este definitivă. Aceeași măsură a fost dispusă față de omul de afaceri, Remus Truică și avocatul Robert Roșu. În schimb, Dan Andronic şi Andrei Marcovici, fostul consilier al lui Tăriceanu, au fost plasaţi sub control judiciar. Prejudicul din dosar este de peste 130 de milioane de euro, potrivit Realitatea TV.

Într-una dintre declaraţiile date procurorilor, Paul de România a povestit cum a ajuns să apeleze la Remus Truică pentru retrocedarea unor proprietăţi. Ba chiar că era nemulţumit, pentru că nu se alegea cu mare lucru din afacere. Paul de România scrie în declaraţia dată la Direcţia Naţională Anticorupţie că Truică se lăuda cu relaţia apropiată pe care o avea cu şeful său, Adrian Năstase.

Procurorii au interceptat şi o discuţie dintre Remus Truică şi Benjamin “Beny” Steinmetz, un afacerist cu o avere de 3,6 miliarde de dolari, potrivit Forbes, şi tranzacţii în domeniul exploatărilor miniere de diamante. Steinmtz, urmărit penal şi el în dosar, era interesat de terenul Institutului de Protecţia Plantelor, revendicat de Paul de România.

Procurorii spun că Remus Truică era liderul grupării infracţionale. Din referat reiese că membrii grupării ştiau că suprafeţele revendicate nu au aparţinut NICIODATĂ familiei regale, iar Paul de România nici măcar nu avea drept să ceară retrocedarea. În dosar e urmărit penal şi jurnalistul Dan Andronic. Prejudiciul constatat de DNA se ridică la aproape 136 milioane de euro. Suma ar putea acoperi alocaţiile a aproape un milion de copii timp de un an - spun anchetatorii.

Mai mult, o interceptare, inclusă în referatul prin care procurorii DNA au cerut, sâmbătă, arestarea preventivă a prințului Paul în dosarul privind retrocedarea nelegală a Fermei Băneasa, scoate la iveală o discuție dintre Prințesa Lia și jurnalistul Dan Andronic, care, potrivit procurorilor, demonstrează că discuțiile între cumpărătorul de influență și ceilalți membri ai grupului infracțional nu s-au purtat doar prin intermediul lui Remus Truică, ci și direct:

"doamnă: Bună dimineața! Bine. Deoarece timpul trece repede, am avea vreo posibilitate ca azi să-ți dau originalele și să vorbim despre... sau tu știi cel mai bine ce să faci pentru a găsi pe cineva despre care a zis partenerul că avem nevoie imediat.
Andronic: Azi... de la 12,00 am o mulțime de întâlniri, dar... i le poți da lui Marius... Marius...
doamnă: Este atât de important! Este atât să important să ajungem la omul potrivit și să...
Andronic: Să-mi trimiți lucrurile...
doamnă: Prefer să ți le dau ție, personal. Acestea sunt originale. Ai vrut să vezi originalele și atunci ți le dau.
Andronic: Da... Ok.
doamnă: Și vreau să știu că începi să te ocupi să îl găsești pe acest tip și noi putem să ajutăm ca să-l pregătim!
Andronic: Ok, dar nu pot să-ți dau răspunsul azi în legătură cu toate aspectele. Mai întâi, trebuie să văd și apoi să încerc să găsesc tipul".

Tot în anul 2011, anchetatorii au interceptat un mesaj transmis lui Dan Andronic de prințul Paul: "Am vorbit cu Robert. Va avea loc o întâlnire cu partenerul mâine. Poți să vii sau pot să te văd înainte să plecăm".

Potrivit procurorilor, atragerea lui Andronic în grupul infracțional a fost decisă de Remus Truică pentru a-l convinge pe prințul Paul că recuperarea bunurilor revendicate ar putea fi facilitată de presiunile exercitate prin mass-media, dar și de relațiile la nivel înalt pe care le avea jurnalistul.

"Pentru că imaginea publică contează foarte mult pentru prinț, membrii grupului, în special inculpatul Remus Truică, intuind o cale pentru a obține mai mult de la inculpatul Paul Al României, în anul 2007 i-a fost prezentat acestuia inculpatul Andronic Dan, ca o persoană influentă în lumea media, dar și în lumea politică, fiind consultant responsabil de campania electorală a primului ministru. A fost folosit în cadrul grupului pentru a-i da prințului Paul convingerea că reușita demersului se va datora și presiunii media exercitată prin intermediul publicațiilor coordonate de acesta. De asemenea, a contribuit la întărirea convingerii prințului Paul în influența reală a grupului la nivel politic cel mai înalt în statul român, prietenia lui Andronic cu primul ministru fiind de notorietate", se arată în referat.