MENIU

Sorin Oprescu rămâne în arest la domiciliu

<p>Procesul lui Sorin Oprescu continuă astăzi</p>

Judecătorii de la Tribunalul București au decis ca primarul suspendat al Capitalei să rămână în continuare în arest la domiciliu. Tot luni, Curtea de Apel București a judecat o contestație a DNA față de decizia Tribunalului București de a-i permite lui Oprescu să se interneze 7 zile în spital, în vedere efectuării unei intervenții chirurgicale. În acest caz, judecătorii de la Curtea de Apel București vor lua marți o decizie. La Tribunalul Bucureşti a avut loc primul termen în dosarul în care Oprescu a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani şi abuz în serviciu. În acest dosar mai sunt judecate alte opt persoane, printre care şi Bogdan Popa, fostul şef al Administratiei Cimitirelor.

UPDATE 19:00. Sorin Oprescu rămâne în continuare în arest la domiciliu. Asta a decis Tribunalul București, potrivit Agerpres.

UPDATE 16:06 În urmă cu puțin timp s-a terminat primul termen în procesul lui Sorin Oprescu. Acesta a declarat la ieșire că în sala de ședință s-au discutat și măsurile preventive, respectiv dacă se mai impune sau nu menținerea arestului la domiciliu, dar și măsurile asiguratorii, în contextul în care DNA i-a pus sechestru pe 3 imobuile și pe banii găsiți în urma parchezițiilor. Pe de altă parte, edilul suspendat al Capitalei urmează să se interneze marți la Institutul "Marius Nasta", unde va suferi o intervenție chirurgicală, după ce instanţa a admis cererea sa.

UPDATE 15:43 Sorin Oprescu a ieşit de la audieri, anunţă Realitatea Tv. 

UPDATE 13:00 Procesul este programat să înceapă la ora 13.00, potrivit Realitatea TV.

Potrivit DNA, în perioada 2013 — 2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelora, cu titlu de mită. Primul termen al procesului este programat la ora 13, la Tribunalul Bucureşti.

Oprescu trebuie să participe la un proces în care DNA solicitase prelungirea mandatului de arestare preventivă, rămas acum fără obiect. Curtea de Apel București a decis joi ca Sorin Oprescu să fie eliberat din arest preventiv și să fie plasat în arest la domiciliu, în dosarul în care este cercetat de DNA pentru luare de mită.

Pe durata arestului la domiciliu, Oprescu are mai multe obligații: să nu părăsească imobilul unde locuiește fără permisiunea organului judiciar; să se prezinte în fața DNA și a judecătorilor ori de câte ori este chemat; să nu comunice cu ceilalți inculpați și martori din dosar; să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere.

Inițial, el a fost inculpat de DNA pentru luare de mită, după care procurorii au extins urmărirea penală pentru spălare de bani, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, și constituire de grup infracțional organizat. Potrivit DNA, în perioada 2013 — 2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelora, cu titlu de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Pe 5 septembrie, Sorin Oprescu a primit la locuința sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brâncovenești, bani care ar proveni, conform DNA, din acte de corupție.