MENIU

Primul reactor nuclear de mici dimensiuni, amplasat în apropiere de București

Primul reactor modular mic din România va fi amplasat în judeţul Dâmboviţa, la mai puțin de 100 de kilometri de București. Acesta va fi construit pe locul fostei termocentrale de la Doiceşti și va asigura aproape 200 de locuri de muncă. 

Centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an. „Azi, mai mult ca oricând, se dovedeşte că energia înseamnă securitate”, a transmis ministrul Virgil Popescu

La evenimentul la care a fost anunțată amplasarea noii capacități energetice au participat secretarul adjunct american al Departamentului pentru energie David Turk şi Charge dAffairs al SUA David Muniz.

Reprezentanţii Ministerului Energiei au precizat că amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica şi evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.