MENIU

Primul copil crescut în laborator s-ar putea naște în 2028, cred oamenii de știință

Cercetătorii japonezi cred că sunt pe punctul de a dezvolta tehnologia care să poată da naștere de copii începând cu anul 2028.

Potrivit unui raport publicat în Nature, profesorul Katsuhiko Hayashi, un om de știință japonez de la Universitatea Kyushu, a conceput o metodă de transformare a celulelor pielii de șoareci masculi în celule stem pluripotente, care se pot dezvolta în diferite tipuri de celule sau țesuturi.

Profesorul Hayashi și echipa sa au crescut apoi aceste celule cu un medicament care a transformat celulele stem de rozătoare masculine în celule feminine, care au produs ovule viabile.

Aceste ouă au fost apoi fertilizate, ceea ce a produs șoareci masculi nou-născuți.

„Acesta este primul caz de producere a ovocitelor robuste de mamifere din celule masculine”, a spus dr. Hayashi despre studiu.

Având în vedere această descoperire recentă, el a spus că ar putea copia acest proces la oameni în viitorul apropiat, prezicând că va dura aproximativ cinci ani.

„Este o strategie foarte inteligentă”, a spus Diana Laird, expert în celule stem și reproducere la Universitatea din California, San Francisco, care nu a fost implicat în cercetare, conform New York Post. „Este un pas important atât în biologia celulelor stem, cât și a reproducerii.”

Cu toate acestea, Dr. Hayashi a spus că oamenii de știință ar avea nevoie de încă 10 până la 20 de ani pentru a face procesul sigur pentru oameni.

Pe de altă parte, considerentele etice și juridice ar putea frâna dezvoltarea acestei practici, nefiind cunoscut gradul în  care  societatea este pregătită pentru un astfel de concept. 

Mai multe articole despre:
copii copil laborator oameni de stiinta clonare