MENIU

Primii pași în completarea legislaţiei privind răspunsul Armatei în cazul pătrunderii dronelor în spaţiul aerian al României

Primii pași în completarea legislaţiei privind răspunsul armatei la pătrunderea dronelor în spaţiul aerian al României

Într-o lume în continuă schimbare, unde amenințările la adresa securității naționale devin tot mai diverse și sofisticate, autoritățile române își reafirmă angajamentul de a proteja spațiul aerian și integritatea teritorială a țării. Recent, președinta Comisiei pentru Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, Nicoleta Pauliuc, a lansat un apel pentru o discuție esențială cu reprezentanții Ministerului Apărării Naționale. Scopul întâlnirii este de a analiza și completa legislația existentă referitoare la reacția României în fața pătrunderii unor drone ostile sau neautorizate în spațiul său aerian.

Într-o epocă în care tehnologia avansează rapid, dronele au devenit din ce în ce mai accesibile, iar utilizarea lor în scopuri malefice nu mai este o noutate. Aceste aparate zburătoare pot reprezenta o adevărată amenințare pentru siguranța națională, iar legislația trebuie să răspundă pe măsură. Invitația adresată Ministerului Apărării Naționale de către Nicoleta Pauliuc vine ca o reacție la aceste provocări, demonstrând proactivitate în fața unor posibile crize.

Acțiunea Nicoletei Pauliuc devine cu atât ai importantă cu cât, în weekend, pentru prima dată de la începutul conflictului din Ucraina, locuitorii din Tulcea și Constanța au fost nevoiți să se refugieze în beciuri și adăposturi civile din cauza dronelor rusești care au intrat pe teritoriul României. Armata a ridicat de la sol două avioane F-16 pentru a supraveghea și a intercepta aceste drone.

Motivul pentru care Viktor Orban spune că și-ar dori mai mulți sportivi români de succes

„În calitate de preşedintă a Comisiei pentru Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, am adresat o invitaţie reprezentanţilor Ministerului Apărării Naţionale să vină la Comisie şi să discutăm despre completarea legislaţiei privind capacitatea de reacţie la pătrunderea în spaţiul aerian al României a unor drone ostile sau neautorizate.
Ca întotdeauna, avem toată deschiderea pentru îmbunătăţirea legislaţiei care vizează siguranţa naţională. Dacă există un nod gordian, el trebuie urgent dezlegat.”, Nicoleta Pauliuc, președinta OFL”, a postat Partidul Național Liberal pe pagina oficială de Facebook.

De ce schimbarea legislației este crucială

În cazul amenințării spațiului aerian care a avut loc în acest weekend, armata nu ar fi putut să distrugă dronele, deoarece legislația nu-i permite acest lucru. Șeful Statului Major al Armatei, generalul Vlad Gheorghiță, a afirmat în februarie că „armata României nu poate să ducă operații de luptă pe timp de pace”, din cauza actualei legi.

Gheorghiță a susținut că trebuie dată o stare excepţională, stare de asediu sau stare de război pentru a putea face asta. „Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucţie pe care le avem în momentul de faţă”, a declarat şeful Statului Major al Apărării la Europa Liberă.

Concluzia șefului Statului Major al Armatei a fost că trebuie schimbată legislația pentru ca dronele de atac să poată fi doborâte.

Este România capabilă să doboare dronele rusești în cazul unui atac? Ce spun specialiștii militari