Primii copii ucraineni vin pe lume în maternităţile din România. Crește numărul de naşteri premature
Primii copii ucraineni vin pe lume în maternităţile din România, în vreme ce medicii din Ucraina avertizează asupra creşterii numărului de naşteri premature cauzate de condiţiile improprii de locuire, de alimentaţia deficitară şi de infecţii, anunţă organizaţia Salvaţi Copiii.
Nou-născuţii ucraineni primesc în România primele vaccinuri, vitale. Este cazul unei fetiţe de doar 10 zile, din Kiev, care a fost externată din maternitate fără a i se fi făcut vaccinările şi care a intrat ulterior în îngrijirea medicilor din Botoşani, unde maternitatea este dotată cu aparatură medicală performantă, în cadrul programului de combatere a mortalităţii infantile derulat de Salvaţi Copiii România.
Cel de-al patrulea copil ucrainean s-a născut la Maternitatea din Botoşani, puţin înainte de termen. Anxietatea pe care i-a declanşat-o războiul şi drumul greu pe care l-a parcurs din Harkov, Ucraina, zonă aflată de la început sub bombardamente, au afectat starea mamei şi sarcina. Medicii botoşăneni au avut însă grijă ca totul să se termine cu bine: nou-născutul, un băieţel, a avut nevoie de câteva zile în incubator şi de suport respirator, iar acum este bine, alături de familie, transmite organizaţia Salvaţi Copiii.
Polina s-a născut în Kiev, cântărind la naştere doar 630 de grame, de cinci ori mai puţin decât media. Gemele Viktoria şi Veronika aveau, fiecare, 800 de grame la naştere. Mamele acestor copii au născut prematur, din cauze care ţin de război, potrivit medicilor citaţi de BBC.
„M-am gândit deseori în zilele acestea că în timp de război alăptarea salvează vieţi! Dar mai ales astăzi, când am consultat probabil cel mai mic refugiat de război, o fetiţă de 10 zile. Posibil ca maternitatea din Kiev în care s-a născut să nu mai existe, dar mama ştia sigur că trebuie să găsească o altă maternitate unde să-şi vaccineze pruncul. A acceptat cu greu pamperşi şi cele câteva lucruri, sugerând că ar trebui să-i dăm cuiva care are mai mare nevoie”, spune dr. Carmen Zaboloteanu, medic neonatolog la maternitatea din Botoşani.