MENIU

Primele simptome ale cancerului de plămâni. Mergi de urgenţă la medic!

<p>Acest aliment pe care &icirc;l consumi zilnic te poate &icirc;mbolnăvi de cancer la plăm&acirc;ni</p>

Tusea, expectoraţia, senzaţia de sufocare sunt semne că plămânul e în suferinţă. Nu le ignoraţi, căci poate fi cancer, bronşită cronică obstructivă, astm sau alte infecţii respiratorii.

Se aude adesea în rândul oamenilor o văicăreala care sună cam aşa: „E ceva în neregulă, mă doare plămânul!”. Ei bine, zicerea asta nu prea e adevărată, fiindcă plămânul doare rar, iar sperietură aceea că este pericol de cancer fiindcă doare plămânul se justifică doar în fazele avansate ale bolii canceroase, când realmente maladia canceroasă a prins şi coastele, şi nervii intercostali. Aceeaşi zicere greşită se referă de fapt şi la ficat, auzindu-i pe mulţi: „Ce mă înţeapă, ce mă doare ficatul!”. Nici în cazul ficatului aceste vorbe nu prea sunt reale, pentru că ficatul doare în cazuri rare, atunci când este foarte umflat şi învelişul lui încorsetează, conducând la dureri. Alte semne da ficatul: o stare de oboseală nejustificată, somnolenţă, lipsa de chef de viaţă.

Simptomele

Dar să ne întoarcem la plămân şi să aflăm totuşi care sunt simptomele în măsură a trage alarmă că ceva este în neregulă în aparatul respirator. Lămureşte acest capitol important profesor doctor Paul Stoicescu, ani lungi director al Institutului de Pneumologie „M. Nasta” sau Spitalul Filaret, cum îl cunoaşte populaţia. Semnalele de alarmă anunţând unele boli de plămâni sunt tusea, expectoraţia, prezenţa de sânge în expectoratie, respiraţia grea şi abia în final dureri.

Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar este principala boală neoplazică în rândul bărbaţilor. Dar ea se întâlneşte tot mai frecvent şi la femei. Este o formă de cancer dura şi marele necaz constă în faptul că bolnavii se prezintă târziu la medic, fiindcă evoluţia cancerului o lungă perioada nu da simptome. Totuşi există următoarele semne: o lipsa a poftei de mâncare, omul slăbeşte, are astenie, tuşeşte, are expectoraţii, eventual cu sânge, aşa-numită hemoptizie. Durerea e semn de cancer în stare avansată. Târziu, când apare durerea în cancer, ea este o durere nejustificată, semn că au fost prinse de cancer coastele, nervii intercostali şi atunci apar dureri în cutia toracică. Dar nu orice durere înseamnă cancer. După cum nu orice slăbire a pacientului se traduce prin cancer de plămân. Nici tusea nu este un semn specific doar cancerului de plămân. Există, spre exemplu, tusea tabagică a fumătorului. Dar fumatul este principala cauza de producere a cancerului la plămân. Prin iritatia permanentă produsă de fumul de ţigară apar celulele canceroase. În cancerul de plămâni, dacă s-a prins o faza ce permite intervenţia chirurgicală, se scoate o parte din plămân sau la nevoie tot plămânul dacă tumoarea este extinsă. Şi intervenţia chirurgicală este asociată cu radioterapie, tratament cu citostatice. Pentru a descoperi cancerul de plămân într-o faza mai puţin avansată e bine că oamenii să se supună periodic unui control, să-şi facă pur şi simplu o radiografie pulmonară.

Când apare expectoraţia cu sânge

Expectoraţia cu sânge nu înseamnă neapărat cancer de plămân. Prezenţa sângelui în expectoratie este pusă pe seama bronşectaziilor, care înseamnă varice apărute pe vasele din bronhii, dar sângele în spută se întâlneşte şi în emboliile pulmonare, atunci când porneşte un cheag ce astupă un vas se întâmplă să se rupă vase şi bolnavul are expectoratie cu sânge. Expectoraţia cu sânge e precedată de apnee, acea respiraţie grea însoţită de senzaţia de lipsa de aer. Tocmai de aceea orice om care are varice, flebite la picioare e bine să vină să-şi facă şi un control la plămân, deoarece pot apărea varice pe vasele din bronhii. Sângele provenit de la plămân prin tuşe e aerat, spumos, dar în salivă poate fi şi sânge din gură pierdut prin gingii în paradontopatii, după cum poate fi şi sânge provenit din nas sau din aparatul digestiv. Expectoratie cu sânge apare şi în tuberculoză.Insuficientă cardiacă poate da semnele întâlnite în astm sau în bronşită cronică obstructivă. În insuficientă cardiacă inima nu mai pompează destul sânge şi sângele bălteşte în ficat. Alte infecţii respiratorii provocate de microbi pot conduce la bronşite acute sau la pneumonii, boli mai uşor de depistat şi de tratat.

Sursa: doctorulzilei.ro

Mai multe articole despre:
simptome cancer la plămâni