Primele semne ale unui accident vascular cerebral. Cum poți salva pe cineva care are un AVC ascuns
Necropsia a confirmat: marea actriță Stela Popescu a murit din cauza unui accident vascular cerebral care a survenit, cel mai probabil, în urmă cu două trei zile când s-a spart un vas de sânge şi i-a inundat creierul, după care actrița a intrat în comă.
Cu doar două zile înainte de a muri, Stela Popescu a fost prezentă la Gala Femeilor de Succes, unde a fost premiată pentru întreaga carieră. Potrivit imaginilor difuzate de pe scenă, actriţa a avut un comportament care indica faptul că ceva nu este în regulă: a fost incoerentă, agitată, chiar a scăpat premiul din mână fără a sesiza acest lucru. Din păcate, cei din sală nu au realizat ce se întâmplă cu Stela Popescu și nimeni nu a chemat Salvarea.
Actriţa Oana Pellea s-a declarat şocată de faptul că nimeni nu şi-a dat seama, deşi era evident, că Stela Popescu avea nevoie de ajutor medical după ultima apariţie publică, în care a fost incoerentă şi a prezentat şi alte simptome ale unui posibil accident vascular cerebral.
"Publicul a aplaudat...Nimeni din public nu a chemat salvarea. Nu a dus-o nimeni la spital, chiar dacă era mai mult decât evident că are nevoie de ajutor. Nimeni. Nici din public ...nici dintre organizatori. Stela s-a retras, s-a dus acasă şi a murit", a scris Oana Pellea pe pagina sa de Facebook.
Cum recunoști un accident vascular cerebral
Atacul cerebral reprezintă a treia cauză majoră a mortalităţii la nivel mondial. Impactul bolii asupra individului este major, fiindcă poate duce la invaliditate pe viaţă. Pentru a recunoaşte un eventual atac cerebral, utilizaţi algoritmul FBVT – Faţă, Braţ, Vorbire.
Pentru a recunoaște un eventual atac cerebral, utilizați algoritmul FBVT- Față, Braț, Vorbire, Timp. F - slăbiciune facială, victima are un zâmbet ciudat, iar gura sau ochiul poate fi lăsat în jos. B - slăbiciune a unui braț, victima poate ridica numai un brat; V - probleme de vorbire, victima nu poate vorbi clar sau nu poate înțelege ce i se spune; T - este timpul să sunați la Urgență!
Funcţionarea creierului depinde de irigarea permanentă cu sânge. Blocajele vaselor sanguine cerebrale (accidentul vascular cerebral ischemic) sau hemoragiile acestora (accidentul vascular cerebral hemoragic) atrag un grad mare de risc de leziuni cerebrale severe şi permanente cu potenţial letal în cazul în care nu se intervine la timp.
Aşa cum se întâmplă cu multe alte boli, simptomele accidentelor vasculare cerebrale sunt adeseori confundate cu alte probleme şi ajung să fie ignorate. Din moment ce atacurile cerebrale pot cauza leziuni grave, motiv pentru care accidentul vascular cerebral se află pe locul cinci în topul celor mai letale boli de pe glob, adresarea la timp a simptomelor poate face diferenţa între viaţă şi moarte.
De regulă, simptomele accidentelor vasculare cerebrale sunt:
1. Dureri de cap sau migrene severe
2. Stare de epuizare fizică cu debut subit
3. Probleme de vedere la unul dintre ochi – Vedere înceţoşată sau dublarea vederii la unul dintre ochi.
4. Vorbire incoerentă. Stare de confuzie si lentoare in gandire – La declansarea unui atac cerebral, anumite parti ale creierului inceteaza sa mai fie irigate cu sange, iar lipsa oxigenarii ingreuneaza sau face imposibil actul gandirii sau al vorbirii.
Venind in completarea grilei de simptome clasice, Asociatia Americana de Accidente Vascular-Cerebrale a intocmit metoda FAST, un instrument simplu prin care poate fi recunoscut accidentul vascular cerebral:
(5) Amortirea unei parti a fetei (semipareza faciala)
(6) Amortirea unuia dintre brate timp de mai mult de cateva minute
(7) Dificultate de exprimare sau incoerenta in vorbire
(8) Viteza de reactie la simptome.
Ce poti face în caz de accident vascular?
Evita pe cat posibil sa intri in panica. Nu misca niciodata victima in aceste cazuri, indiferent de circumstante. Orice efort sau miscare brusca a pacientului creste exponential riscul de rupere a capilarelor subtiri ce iriga creierul, rezultatul fiind hemoragia cerebrala!
Primul lucru care trebuie făcut este să suni la 112 și să chemi Salvare. Dacă victima este căzută și inconștientă, poți încerca să îi înțepi vârful degetelor de la mâini pentru a declanșa sângerarea.
Ce trebuie să faceți? Cereți victimei să râdă ori să-și arate dantura. Uitați-vă atent dacă gura este strâmbă sau unul din colturile gurii este mai jos decât celălalt. Cereți bolnavului să închidă ochii, să-și ridice ambele brațe simultan la orizontală și să întoarcă palmele în sus. Verificați daca unul dintre brațe cade sau nu este ferm.
Cereți victimei să repete o propoziție simplă. Verificați dacă vorbește clar sau se bâlbâie. Pașii pe care ar trebui să-i urmați: 1. Chemați de urgență Salvarea, dacă sunteți singur ori rugați pe cineva să vă ajute 2. Ajutați pacientul să se odihnească și nu-i permiteți să facă efort. Așezați-l într-o poziție confortabilă (de exemplu, în poziție șezândă sau semi-șezândă) 3. Verificați periodic dacă bolnavul este conștient și respiră normal 4. Nu oferiți lichide sau pastile victimei, pentru că se poate îneca.
Medicii atenționează că persoană care suferă un AVC și nu solicită intervenția unui echipaj medical de urgență, poate deceda. Este important ca primul ajutor să fie acordat chiar din primele momente ale declanșării bolii. Acest lucru va ajuta la prevenirea dezvoltării proceselor ireversibile la nivelul creierului și va preveni decesul. Medicii spun că primele trei ore sunt cruciale pentru salvarea pacientului. Dacă primul ajutor a fost acordat corect, există șanse să se restabilească funcțiile normale ale organismului.
Discursul incoerent al Stelei Popescu
Cu doar două zile înainte să moară, Stela Popescu a fost prezentă la o gală în cadrul căreia a urcat pe scenă pentru a-i fi înmânat premiul pentru întreaga carieră. Starea de sănătate a actriţei era vizbil afectată: a avut un discurs incoerent, era foarte agitată, expresia feţei era nefirească, nu putea ţine microfonul în mână, iar la un moment dat chiar a scăpat premiul din mână fără a sesiza acest lucru. „Mai bine mă duceam acasă decât să mă vedeţi în halul ăsta", a spus la un moment dat regretata actriţă.
Din păcate, nimeni din sală nu a înţeles că este ceva în neregulă, lucru pe care îl evidenţiază şi actriţa Oana Pellea printr-un mesaj pe Facebook în care subliniază că nu-i vine să creadă că nimeni nu a chemat Salvarea deşi era „mai mult decât evident că are nevoie de ajutor" şi atrage atenţia că suntem nepăsători, indiferenţi şi grăbiţi când vine vorba de ceilalţi.
Potrivit imaginilor difuzate la TV, actriţa a avut un comportament care indica faptul că ceva nu este în regulă: a fost incoerentă, agitată, deconcentrată şi chiar a scăpat premiul din mână fără a sesiza acest lucru. Din păcate, cei din sală nu au realizat ce se întâmplă cu Stela Popescu, însă actriţa a precizat la un moment dat că ar fi preferat să nu fie văzută într-o asemenea stare.
„Înainte de a mă asculta... Eu am venit acum nu pentru că eu sunt neorganizată, ci pentru că voi sunteţi...De 20...50 şi...20 şi... am văzut acasă, toată casa mea am...V-am văzut pe voi, pe băieţei, pentru că ei nu m-au chemat. Eu n-am chemat. N-a venit. Nu ştiu de ce. De ce m-aţi chemat, mă, dacă nu m-aţi chemat, să vin la voi aici? .... Am 7.000 de prostii...M-am îmbrăcat, m-am coafat...Sunt plină de draci, că eu am temperament. Mai bine mergeam acasă decât să mă vedeţi în halul asta. Sunt al dracului de nervoasă, nu mai vin la voi....Dar eu tot vă iubesc şi vă respect. M-aţi zăpăcit, m-aţi zăpăcit, măi", a spus regretata actriţă vădit afectată din punct de vedere fizic", a spus Stela Popescu pe scenă.