MENIU

PRIMELE IMAGINI cu momentul în care o rachetă lovește avionul de pasageri

Rămășițele avionului ucrainean cu 176 de pasageri, doborât de o rachetă iraniană

Momentul în care o rachetă sol-aer a interceptat avionul cu pasageri care a decolat de pe aeroportul din Teheran miercuri, filmat de un martor ocular, a fost difuzat joi de New York Times. Au murit 176 de oameni, dintre care cei mai mulți erau iranieni - 82 și canadieni - 63.

 

O filmare video publicată joi de  New York Times  arată rachetă lovind avionul ucrainean în momentul în care se afla deasupra orașul Parand, în apropiere de aeroportul din Teheran. Din această zonă, aeronava nu a mai transmis semnal, înainte să se prăbușească, miercuri. Potrivit  publicației americane, filmarea primită de la un martor ocular a fost verificată anterior prezentării opiniei publice.  

Potrivit imaginilor, în momentul în care racheta a lovit avionul s-a produs o explozie, dar acesta nu a explodat.Aeronava a continuat să zboare timp de mai multe minute spre aeroport, în flăcări, înainte să explodeze și să se prăbușească.

Catastrofa, care a provocat moartea a 176 de persoane, în majoritate iraniano-canadieni, a survenit la puţin timp după tiruri de rachete lansate de Teheran (în jurul orei 2.00, ora României) asupra unor baze utilizate de armata americană în Irak - Ain al-Assad şi Erbil. Prăbușirea a fost anunțată miercuri, în jurul orei 7.00 (ora României).

Avionului Boeing 737, al companiei Ukraine International Airlines, s-a prăbuşit miercuri în apropierea aeroportului Imam Khomeini din Teheran, la scurt timp după ce a decolat. După explozia din aer, bucăți din aeronavă au fost răspândite pe o suprafață de aproape un kilometru pătrat. Avionul se îndrepta spre Kiev, însă cei mai mulți pasageri (138) aveau escală în Kiev, iar destinația finală era Canada. Dintre cei 176 de pasageri, 63 erau cetățeni canadieni.

Cele 176 de victimele ale tragediei proveneau din următoarele țări: Iran – 82; Canada – 63; Ucraina - 2 + 9 (echipaj); Suedia – 10; Afganistan – 4; Germania – 3; Regatul Unit al Marii Britanii - 3.

Înainte cu o oră de publicarea filmării cu momentul lovirii avionului, premierul canadian Justin Trudeau a anunțat joi că a primit informaţii ale serviciilor secrete care arată că avionul de pasageri ucrainean prăbuşit în Iran a fost doborât de o rachetă lansată de armata iraniană. Trudeau a afirmat că Boeingul 737 a fost "doborât de o rachetă iraniană sol-aer", probabil dintr-o eroare.

Prăbușirea Boeing, provocată de lovirea cu rachete. Înainte de anunțul premierului Canadei, mai multe surse americane au dezvăluit joi că există o „probabilitate foarte mare” ca zborul 752 care a decolat miercuri de pe aeroportul din Teheran să fi fost doborât de sistemele antiaeriene ale Iranului. Un satelit militar a detectat, de asemenea, amprentele termice provenind de la două lansări de rachete antiaeriene, cel mai probabil SA-15. La puțin timp, satelitul a detectat o nouă amprentă termică, provenită în urma exploziei în aer a aeronavei civile.