Primarul din Baia de Aramă, trimis în judecată într-un nou dosar de fraudă cu fonduri UE
Primarul oraşului Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, Ionel Rafael Dunărinţu, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, sub control judiciar, într-un nou dosar privind fraude cu fonduri europene. Edilul este acuzat că, ajutat de alte persoane, a obţinut pe nedrept, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, subvenţii din fonduri UE şi din bugetul consolidat al statului, de peste patru milioane şi jumătate de lei.
Procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, l-au trimis în judecată, sub control judiciar, a primarului Ionel Rafale Duărinţu pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, obţinere ilegală de fonduri în formă continuată şi fals în declaraţii, scrie News.ro.
În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, medicul veterinar Domnica Bălănescu, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, prin care s-au obţinut pe nedrept fonduri europene,cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la obţinere ilegală de fonduri în formă continuată, obţinere ilegală de fonduri în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, consilierii în cadrul APIA Ilie Vărzaru, Ilie Ploscaru, Buican Nistor Paulescu, Georgian Golici şi Miluş Paraschiv, pentru complicitate la obţinere ilegală de fonduri şi fals intelectual.
Totodată, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Ion Scorobete, la data faptei viceprimar/ primar interimar al comunei Zăvoi, din judeţul Caraş Severin, pentru complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, prin care s-au obţinut pe nedrept fonduri în formă continuată,
În acelaşi dosar, este trimis în judecată şi Nicolae Lucian Semen, administrator al SC Trans Exfor SRL, pentru complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, prin care s-au obţinut pe nedrept fonduri în formă continuată.
De asemenea, procurorii au dispus trimiterea în judecată a SC Trans Exfor SRL pentru sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, prin care s-au obţinut pe nedrept fonduri europene, în formă continuată şi cu consecinţe deosebit de grave.
Potrivit procurorilor, în perioada 2009 - 2014, primarul din Baia de Aramă Ionel Dunărinţu a făcut, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cereri de sprijin pe suprafaţă folosind documente false sau inexacte, pe baza cărora a obţinut subvenţii din fondurile Uniunii Europene şi din bugetul consolidat al statului în sumă totală de 4.659.916.37 lei.
De asemenea, în perioada 2011 - 2014, Dunărinţu a obţinut nejustificat, acţionând în aceeaşi manieră, subvenţii pe cap de animal/ovine în condiţiile în care nu a avut efectiv numărul de animale pentru care a solicitat sprijinul.
Procurorii susţin că Ionel Dunărinţu a fost ajutat de Domnica Bălănescu, medic veterinar, care a eliberat mai multe adeverinţe prin care atesta în mod mincinos că inculpatul deţinea un efectiv de animale cu mult mai mare decât cel existent în realitate, documente ce au fost luate în seamă la stabilirea deciziilor de plată.
Totodată, la îndemnul lui Dunărinţu, medicul veterinar a întocmit în fals două documente prin care s-a solicitat scăderea din exploataţia primului şi din Registrul Naţional al Exploataţiilor a 962 de oi, cunoscând că acestea nu au existat în realitate.
În perioada 2011 - 2014, Bălănescu a decontat contravaloarea serviciilor prestate privind vaccinarea oilor lui Dunărinţu, deşi ştia că acesta nu deţinea în totalitate efectivele declarate şi înregistrate, cauzând un prejudiciu Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mehedinţi în valoare de 9.975 lei.
"De un real ajutor inculpatului s-au dovedit şi inculpaţii Paraschivu Miluş, Vărzaru Ilie, Ploscaru Ilie, Paulescu - Buican Nistor şi Golici Georgian-Daniel, inspectori în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - Centrul Judeţean Mehedinţi, care au fost desemnaţi să efectueze controale pe teren şi care la rândul lor aveau obligaţia să constate lipsa efectivelor de animale şi să propună excluderea inculpatului Dunărinţu Ionel Rafael de la plată. Acest lucru nu s-a realizat deoarece cei cinci inspectori au întocmit în fals procese - verbale de control în teren şi au atestat că efectivele de animale pentru care a fost solicitat sprijin existau în realitate. În acest mod inculpatul Dunărinţu Ionel Rafael a fost ajutat să nu fie exclus de la plata şi a obţinut în mod injust suma totală de 268.814.47 lei, reprezentând sprijinul pe cap de ovină, acordat din bugetul naţional", precizează DNA.
În 19 august 2010 şi 18 septembrie 2011, Ion Scorobete, în calitate de viceprimar/primar interimar al comunei Zăvoi, şi Semen Nicolae Lucian, administrator al SC Trans Exfor SRL, au semnat şi ştampilat mai multe documente (situaţii de lucrări, procese-verbale de recepţie etc.) ce priveau lucrări de întreţinere făcute pe terenul arendat de către Dunărinţu, în condiţiile în care niciodată lucrările respective nu au fost executate.
Din analiza declaraţiilor de avere pe anii 2011, 2013 şi 2014, date pe propria răspundere, a reieşit că Ionel Dunărinţu a omis să declare suma de 3.760 lei şi mai multe bunuri imobile pe care le deţinea în proprietate.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor s-au constituit părţi civile în cadrul procesului penal cu sumele de 485.197,59 lei, respectiv 3.536,45 lei.
Procurorii au instituit măsuri asiguratorii asupra bunurilor imobile şi mobile ale lui Dunărinţu, Bălănescu, Golici, S.C. Trans exfor S.R.L, Ploscaru, Semen, Paraschivu, Vărzaru, Scorobete şi Paulescu.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinţi, cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
Primarul Ionel Dunărinţu a mai fost trimis în judecată, în ianuarie 2016, într-un dosar separat, pentru fapte similare.