Primarul Constanței: ”Parcările din oraș vor fi cu plată de anul viitor”. Reacția afaceriștilor
Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a anunţat marţi că, începând cu sezonul estival viitor, toate locurile de parcare din staţiunea Mamaia vor fi cu plată.
''Avem problema legată de transport şi se suprapun aici trei fluxuri, fluxul de angajaţi care de cele mai multe ori vin cu maşina proprietate personală, fluxul de turişti şi fluxul uzual, dat de vecinătatea noastră dintre Constanţa, Năvodari şi restul judeţului. Tocmai de aceea vă anunţ de acum că, începând de anul viitor, toate parcările vor fi cu plată. (...) Evident că pentru angajaţi vom face o politică de preţ mai mică, pentru că este un transport de necesitate şi vom dubla această politică cu una de punere în acord a reţelei de transport în comun în funcţie de angajaţii pe care dumneavoastră îi aveţi. Cu alte cuvinte, să stabilim palierele orare în care să trimitem mai multe autobuze, în special pentru accesul angajaţilor la locurile muncă'', a spus Făgădău la o întâlnire organizată de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), cu participarea agenţilor economici de pe litoral şi a reprezentanţilor autorităţilor locale.
Referitor la anunţul primarului că toate parcările vor fi cu plată, preşedintele FPTR, Mohammad Murad, a susţinut că, din punctul său de vedere, ar fi bine ca turiştii să beneficieze de gratuitate.
''Aţi spus că aţi luat decizia ca la anul să fie parcarea cu plată. M-aş bucura să avem nişte parcări speciale pentru constănţeni. (...) Sunteţi de acord că cei care vin din Botoşani şi stau la hotel trebuie să aibă prioritate înaintea constănţenilor şi atunci mai bine să fie parcare cu plată pentru constănţeni, pentru că cei care vin plătesc hotelul cu 300 de lei, nu e normal să plătească încă o taxă. Nu e normal să taxăm turistul în orice mod şi în orice face'', a spus Murad, scrie Agerpres.
Printre alte probleme prezentate de primarul Constanţei s-a numărat şi cea a spaţiilor verzi din staţiunea Mamaia.
''Avem o problemă a spaţiilor verzi. Împreună am hotărât să eliminăm taxa de irigat. Mai mult, suprapunând peste regimul de proprietate, nu putem construi un sistem de irigat pentru că este o bucăţică public, două bucăţele privat, o bucăţică public, două bucăţele privat. Deci, iată, că împreună va trebui să construim un sistem de irigaţii astfel încât fiecare plăteşte în funcţie de procentul pe care îl are. Mi se pare o abordare logică, iar sezonul viitor să nu ne mai prindă cu buruienile acestea'', a afirmat Decebal Făgădău.
Totodată, el le-a cerut agenţilor economici care îşi desfăşoară activitatea în Mamaia să sprijine municipalitatea în identificarea unor zone unde primăria să construiască toalete publice.
''Mai e o problemă cu toaletele publice. Ştim că mulţi dintre utilizatorii de plajă nu asigură ceea ce scrie în PUZ cu toaletele. (...) Ajutaţi-mă să identificăm zone unde, începând de anul viitor, vom avea cele mai moderne toalete publice'', a spus primarul.
Făgădău a propus schimbarea politicii de promovare a staţiunii Mamaia.
''Vă propun să schimbăm politica de promovare. Politica de promovare să plece de la un brand de notorietate şi să coboare până la indicatorul către hotel, centrul SPA, restaurantul respectiv, pentru că noi ne chinuim, promovăm cu toţii, fiecare cum poate, şi convingem lumea şi îşi cumpără un pachet şi vine aici. Şi ai ajuns la gară şi ai luat un taxi şi începe calvarul şi cobori pentru că te-ai enervat şi nu ştii să ajungi la o splendoare de hotel pentru că nu avem indicatoare. Tocmai de aceea şi această temă trebuie să fie una comună'', a subliniat primarul Constanţei.
El a mai propus înfiinţarea unei Camere de Turism a Constanţei.
''Vă propun să construim împreună Camera de Turism a Constanţei, în care municipiul, Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură, Universitatea Ovidius să reprezinte o parte de parteneriat public şi fiecare dintre dumneavoastră, partener privat. Şi împreună să hotărâm ce va face această Cameră de Turism a Constanţei pe următorii 5 ani de zile. Să lucrăm după planificare, să nu mai avem o agendă dinamică haotică, ce se schimbă de la moment la moment sau de la sezon la sezon'', potrivit lui Decebal Făgădău.