MENIU

Primarul comunei Bălilești, indignat de carantinarea comunei, amenință că va contesta decizia în instanță

Primarul din Bălilești, Victor Cătălin Turturică

Primarul din Bălilești (Argeș), Victor Cătălin Turturică, a criticat, la Realitatea Plus, modul în care autoritățile sanitare au luat decizia de a carantina comuna. Acesta reclamă și faptul că nu i s-au pus la dispoziție date despre persoanele infectate pentru a lua măsuri locale și spune că, dacă va afla că situația privind cazurile de Covid-19 este alta decât cea pe baza căreia s-a luat decizia carantinării, va merge în instanță.

”Inițial, au anunțat că decizia va intra în vigoare astăzi, la ora 17:00. În Bălilești sunt 4.046 de locuitori. S-au raportat acei 3%, dar raportarea nu mi s-a părut a fi corectă. S-a mers pe 20 de cazuri care au fost evaluate la Prefectura Argeș luni dimineață. În urma ședinței, prefectura a spus că nu sunt elemente ca să fie carantină în comună. Cu aceleași 20 de cazuri, vineri a fost luată decizia de carantinare, seara târziu, și a fost pusă în aplicare noaptea”, a declarat primarul.

Acesta a subliniat că, fără a ști care sunt persoanele testate pozitiv și contacții identificați ai acestora, nu poate lua măsurile locale care se impun pentru prevenirea trasmiterii virusului.

”Sunt și persoane în izolare, contacți direcți ai acestora, dar eu nu am încredere în analiza DSP. Nu a fost făcută publică nici primarului. Virusul este foarte periculos și nu ai cum să nu crezi că omoară, dar faptul că se raportează și se țin în secret persoanele declarate pozitiv înseamna că noi nu mai valorăm nimic. Nu sunt specialist, dar vreau și eu să știu cine este bolnav, mă interesează contacții lor pentru a putea lua măsuri locale. Am cerut celor de la DSP să îmi spună și au zis că nu au cadrul legal să ne facă nouă public persoanele infectate”, a precizat Victor Turturică.

Edilul comunei a anunțat că va încerca, pe baza datelor pe care le are, să ia contact cu persoanele confirmate pozitiv de DSP și, dacă va afla că ”situația este alta, va fi probă pentru un proces în instanță”.

”Astăzi și mâine fac o analiză și voi lua datele care îmi sunt la îndemână, de la medicii de familie, mă duc acasă la acești 20 de oameni. Azi am aflat că două persoane au fost zece zile în spital la Câmpulung și ieri le-a ieșit negativ testul. Vreau să știu dacă acestea au făcut parte din cei 20”, a anunțat primarul, la Realitatea Plus.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş a decis, vineri seară, instituirea carantinei în comunele Bălileşti şi Dârmăneşti din 1 august, pentru 14 zile, ca urmare a creşterii numărului cazurilor de Covid-19.