MENIU

Primarii din România trag un semnal de alarmă și fac apel la Guvernul Tudose

AMR (Asociația Municipiilor din România) solicită Guvernului României menținerea promisiunii conform căreia, ca urmare a modificărilor fiscale ce vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, bugetele autorităților locale nu vor fi diminuate, potrivit unui comunicat de Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România.

Comitetul Director al AMR reunit în ședință la București își manifestă îngrijorarea și cere reconfirmarea Executivului că investițiile locale nu vor fi puse în pericol după ce plenul reunit al Parlamentului a respins amendamentul care prevedea majorarea cotei ce revine administrațiilor locale din impozitul pe venit de la 43% la 66,8%. 

Totodată, AMR respinge categoric măsura de compensare cu 50% din excedentul înregistrat la nivelul localităților în anul 2016. Analiza efectuată de specialiștii municipiilor demonstrează ca mare parte a excedentului se datorează modului defectuos în care funcționează legea achiziților publice ceea ce a determinat întârzieri de 6-12 luni în începerea unor proiecte.

Mai mult decât atât, la unele municipii o sumă importantă provine din rambursările făcute la finalul anului 2016 urmare a derulării proiectelor cu finanțare europeană.

AMR înțelege și susține nevoia de solidaritate și coeziune la nivelul colectivităților locale. Subliniem însă că reducerea veniturilor municipiilor, principalele motoare de dezvoltare ale țării, va determina o încetinire a creșterii economice în ansamblu.

AMR își manifestă îngrijorarea și în legătură cu faptul că măsurile bugetare adoptate acum vor conduce la o spirală descrescătoare a veniturilor în anii următori cu efecte asupra predictibilității activității și a îndeplinirii responsabilităților care revin municipiilor.

AMR cere modificarea cotelor din impozitul pe venit alocate autorităților publice locale în procent de 100% așa cum este prevăzut în proiectul codului finanțelor publice locale, elaborat de MFP, cât și în Programul de Guvernare: din procentul de 100%, să fie alocat 67% direct primăriilor.

„Dorim să subliniem încă o dată că în contextul creșterii economice a României, dezvoltarea țării nu poate fi privită decât ca sumă a dezvoltării fiecăruia dintre UAT-uri. Reducerea capacității de dezvoltare a comunelor, orașelor, municipiilor și județelor prin diminuarea veniturilor nu poate avea decât un impact negativ asupra dezvoltării fiecărui UAT și în ansamblu pe termen mediu a întregii țări. În aceste condiții, facem un apel la deputații și senatorii României ca în dezbaterea legii bugetului să aibă în vedere aceste aspecte pe care AMR le semnalează și să sprijine introducerea propunerilor noastre în prevederile finale ale legii bugetului de stat pentru anul 2018”, se arată în comunicat. 

Mai multe articole despre:
AMR guvernul tudose primari românia