Primarii aruncă milioane de lei pe panseluţe, palmieri şi arţari globulari
Multe administratii locale cheltuiesc milioane de lei anual pentru florile si plantele EXOTICE din parcuri si sensuri giratorii.
Anul trecut, Primaria Ploiesti a platit peste 2,6 milioane de lei. O suma similara au dat si edilii din Timisoara sau Buzau, unele plante fiind aduse din strainatate.
Autoritatile din Ploiesti au platit, anul trecut, pentru florile si arbustii plantati pe domeniul public 2.665.000 de lei, iar in primele trei luni ale acestui an firma care se ocupa de spatiile verzi din oras a incasat peste 880.000 de lei. Si la Buzau administratia locala a cumparat sute de mii de fire de flori sau arbusti, alocand 8,6 milioane de lei pentru ingrijirea spatiilor verzi, arata Mediafax intr-o analiza.
Unii edili s-au gandit ca, pe langa banalele panselute, sa cumpere si tot soiul de plante exotice. La Drobeta Turnu Severin, Primaria investeste anual aproximativ 100.000 de euro in achizitia de flori si arbori ornamentali exotici pentru spatiile verzi, unii dintre arbusti uscandu-se intrucat nu s-au adaptat la clima si fiind inlocuiti, in timp ce la Timisoara autoritatile au cumparat palmieri cu 146 de euro bucata. De copaci ornamentali pe strazi se vor bucura si vasluienii, Primaria avand un buget de 310.000 de lei pentru panselute si arbusti cumparati din Cehia si Ungaria, iar locuitorii din Sibiu, de tei adusi din Olanda sau meri ornamentali.
Prezentam o situatie din orase in care primarii au facut astfel de investitii, "nu de dragul de a planta flori, ci ca sa fie frumos, asa cum este peste tot in lumea civilizata", dupa cum spunea un edil local:
Alba Iulia - peste 5 milioane de lei pe an pentru intretinerea spatiilor verzi
Primaria Alba Iulia aloca peste 5 milioane de lei pe an pentru intretinerea spatiilor verzi, suma fiind impartita intre trei firme care au castigat licitatia pentru aceste servicii, in prezent in oras plantandu-se de la simple panselute pana la ienuperi si chiar palmieri.
Purtatorul de cuvant al Primariei Alba Iulia, Mihai Coser, spune ca orasul este impartit in trei loturi care au fost scoase la licitatie si adjudecate de firmele SC Salprest SRL Alba Iulia, care se ocupa de intretinerea spatiilor verzi din "orasul de jos", valoarea contractului fiind de peste 1,5 milioane de lei cu TVA pe an, Luxor LTD SRL, care se ocupa de cartierul Cetate, valoarea contractului fiind putin peste 1,4 milioane de lei cu TVA pe an, si SC Sport Turism SRL, care intretine spatiile verzi din zona istorica a orasului, pentru un contract de 2,3 milioane de lei cu TVA pe an.
Serviciile de intretinere a spatiilor verzi, care includ atat intretinerea, cat si plantarea de flori, arbori si arbusti, au fost licitate pentru urmatorii patru ani.
"Acestea sunt sumele aprobate pentru un an. Contractele-cadru sunt semnate pe patru ani. Practic, platile se fac etapizat, in functie de comenzile emise de primarie. Acesta este plafonul maxim, niciodata nu avem obligatia de a-l atinge", spune Coser.
In prezent, se desfasoara lucrari in tot municipiul, fiind plantati flori, arbori si arbusti ornamentali din specii precum ienuperi orizontali, prunus pitic sau cotoneaster.
O aparitie neobisnuita in Alba Iulia este un palmier asezat in ghiveci intr-un sens giratoriu care face accesul in Cetatea Alba Carolina.
Mihai Coser spune ca este singurul palmier care va fi in Alba Iulia si este, de fapt, o donatie primita de la firma care intretine spatiile verzi din cetatea istorica. "Este vorba despre un singur palmier. A fost dat gratuit, sponsorizare, de catre firma care intretine interiorul cetatii. In rest nu se planteaza decat material dendrologic aclimatizat, specific acestei zone", explica el.