MENIU

Primăria Capitalei pregăteşte tăieri masive de bugete, Educaţia pierde 22%. Reacția PMB

<p>Firea</p>

Aflată în "faliment nedeclarat", Primăria Generală a Capitalei vrea să opereze tăieri semnificative de bugete. Unul dintre cele mai afectate este capitolul Învăţământ. Potrivit calculelor făcute de edupedu.ro, pe baza cifrelor din ordinea de zi a şedinţei din 26 iunie, peste 35,6 milioane de lei ar urma să fie tăiate de la capitolul Învățământ.  UPDATE. Primăria Capitalei a transmis un comunicat de presă după acuzațiile din presă în care se apără și aruncă vina pe Guvern. Vezi comunicatul "Rectificarea bugetului Capitalei - o consecinta a constructiei bugetului de stat" la finalul articolului.

Capitolul Învățământ din bugetul Bucureștiului are parte de o rectificare mare, de 21,9% din bugetul alocat pentru anul 2019. Mai exact este vorba despre o tăiere de 35.681.000 lei, din cele 162.964.000 lei inițiale.

Cele mai mari tărieri sunt la capitolul investiții în infrastructură. În învățământul preșcolar, de exemplu, sunt tăiaţi bani pentru construirea, modernizările și extinderile unor grădinițe, scrie edupedu.ro.

 

Şi la învățământul primar/gimnazial sunt reduse tot investițiile în infrastructură. Aici sunt lăsate fără jumătate din banii alocați mai multe proiecte de construcție la școlile cu profil sportiv. Din alocarea totală de 42.518.000 lei sunt propuse pentru tăiere 22.052.000 lei.

La subcapitolul construcţii after school, mai multe investiţii prinse in buget rămân cu câte 1.000 de lei, în timp ce învăţământul liceal ar urma să piardă o treime din bugete, prin reducerea de la aproape 15,5 milioane de lei la 5,5 milioane.

Rectificarea vine la propunerea Primarului General Gabriela Firea și a Comisiei de Specialitate din Primărie.

FOTO: mt.gov.ro/edupedu.ro

REACȚIA Primăriei Capitalei

PMB: Rectificarea bugetului Capitalei - o consecinta a constructiei bugetului de stat. Domeniile prioritare si serviciile de utilitate publica nu vor fi afectate! Cresc sumele alocate sanatatii si subventiilor

"In sedinta de Consiliu General din data de 26 iunie, pe ordinea de zi se afla si proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al municipiului București pe anul 2019, fapt care a dat nastere in spatiul public la cele mai diverse speculatii si interpretari.

Pentru corecta informare a opiniei publice, Primaria Municipiului Bucuresti informeaza:

Avand in vedere ca pana la momentul prezentarii proiectului de rectificare a bugetului PMB, Primaria Capitalei nu a primit bani in plus de la Guvern, respectiv diferenta din cotele defalcate din impozitul pe venit (cca. 800 de milioane de lei) - pentru ca nu s-a realizat rectificarea bugetului de stat, este necesara rectificarea atat a unor venituri prognozate a fi incasate la bugetul Capitalei, cat si reducerea unor cheltuieli propuse a se realiza pe parcursul anului curent.

Subliniem faptul ca, prin aceasta rectificare bugetara, Primaria Capitalei depune toate eforturile pentru a asigura continuitatea serviciilor de utilitate publica (transport, iluminat, furnizare agent termic, sanatate etc.), NU efectueaza taieri de buget care pericliteaza buna functionare a orasului, ci, mai mult, prioritizeaza domeniile importante.

Subliniem faptul ca nu s-au taiat, asa cum se afirma public, bani de la "scoli, iluminat, alimentare cu apa" ci au fost pastrate in buget acele sume care pot fi cheltuite in exercitiul bugetar curent (pana la sfarsitul anului). Pe parcursul executiei bugetare sumele pot fi completate prin alte modificari/rectificari bugetare. (S-au avut in vedere stadiul lucrarilor de investitii, derularea procedurilor de achizitie publica etc.)

Concret, bugetul sanatatii nu este afectat ci, dimpotriva, va creste cu peste 51 de milioane de lei. De asemenea, creste si bugetul alocat subventiilor RADET cu peste 162 milioane lei, astfel incat furnizarea agentului termic sa nu fie afectata.

Primarul General a solicitat in repetate randuri suplimentarea bugetului Capitalei

Reamintim faptul ca, inca din luna februarie Primarul General, Gabriela Firea, tragea un semnal de alarma referitor la situatia financiara a Capitalei intr-o scrisoare deschisa si, ulterior, intr-o serie de conferinte de presa, respectiv reducerea cu 25 % a veniturilor pentru Primaria Capitalei, ca urmare a modului in care a fost construit bugetul de stat in anul 2019. La acea data nu au existat reactii ale persoanelor publice fata de decizia guvernamentala, desi urmarile erau previzibile: o prioritizare mai stricta, cu accent pe utilitati publice si investitii si o reanalizare a alocarilor in celelalte domenii.

Ulterior, in luna mai, Primaria Capitalei a solicitat Guvernului modificarea bugetului de stat la urmatoarea rectificare bugetara, in sensul suplimentarii bugetului PMB cu 800 de milioane de lei. Majorarea a fost solicitata nu ca o favoare, ci tocmai pentru ca Municipiul București să fie tratat în mod egal cu alte unitati administrativ-teritoriale, si anume sa nu incaseze in acest an mai putin decat alocarea din anul 2018. Este vorba despre o diferenta de 393,5 de milioane de lei, la care se adauga suma de 415,8 miloane de lei – pentru acoperirea diferentei neincasate de Municipiul Bucuresti din impozitul pe venit, in anul 2019, pana in prezent, in comparatie cu incasarile de anul trecut.

Totodata, Primaria Capitalei a solicitat Guvernului, la acea data, imprumuturi din Trezoreria Statului pentru acoperirea unor domenii prioritare precum: subventia acordata bucurestenilor pentru energia termica, subventia pentru serviciul de transport public, investitii complementare si cheltuieli neeligibile aferente proiectelor finantate din fonduri europene si 4 dintre marile proiecte de investitii ale Capitalei.

Buget record pentru Teatrul Evreiesc de Stat

In ceea ce priveste informatiile aparute in spatiul public conform carora se taie 500.000 de lei de la bugetul Teatrului Evreiesc de Stat, va informam ca aceasta suma ar fi reprezentat doar 4% dintr-un buget record alocat acestei institutii.

Este regretabil faptul ca managerul acestei institutii alege sa se planga pe retelele sociale de faptul ca i s-a solicitat diminuarea cu 4% a unui buget de 12 milioane de lei - subventie de la bugetul Capitalei si ne exprimam nedumerirea ca aceasta luare de pozitie nu a existat atunci cand bugetul Primariei Capitalei (din care este subventionata si institutia pe care o conduce) a fost diminuat drastic prin legea bugetului de stat pe anul 2019.

Mai mult decat atat, acelasi manager nu a simtit nevoia sa anunte pe retelele sociale faptul ca incepand din anul 2016 institutia pe care o conduce a primit cele mai mari bugete din istoria institutiei!

Concret, daca in perioada 2009-2015, bugetul Teatrului Evreiesc era in jur de aproximativ 3,5 milioane lei, in perioada actualei administratii, 2016 pana in prezent, bugetul Teatrului Evreiesc a fost in crestere continua, ajungand sa fie de aprox. 4 ori mai mare! (2016 - 5,2 milioane lei; 2017 - 9,5 milioane lei; 2018 - 11 milioane lei; 2019 - 12 milioane lei!).

Subliniem totodata ca managerul unei institutii de cultura poate suplimenta bugetul institutiei pe care o conduce si din venituri proprii sau alte venituri - in completarea subventiei de la bugetul local!

De asemenea, mentionam faptul ca la rectificarea bugetului Capitalei NU se vor taia bani de la Teatrul Evreiesc.

In plus, reiteram faptul ca necesitatea ca institutiile din subordinea Primariei Capitalei sa reanalizeze obiectivele propuse in bugetul pe 2019 nu a fost comunicata respectivelor institutii de pe o zi pe alta, ci a fost comunicata oficial inca de la inceputul lunii iunie, avand in vedere ca este generata de cauze externe, si nu este o decizie a conducerii municipalitatii. Mai mult, comunicarile pe acest subiect au fost precedate de discutii cu reprezentantii subordonatelor, in care a fost prezentata si explicata situatia, asadar nu putem vorbi despre un tratament precum cel atat de plastic prezentat de managerul Teatrului Evreiesc de Stat.

Primaria Municipiului Bucuresti, in calitate de ordonator principal de credite, are posibilitatea de a propune atat reduceri cat si majorari de buget, in functie de situatiile specifice intervenite pe parcursul anului, cu toate acestea a aplicat principiul colaborarii si al dialogului in relatia cu institutiile subordonate si a tinut cont de raspunsurile acestora in pregatirea rectificarii bugetare. Este un tratament de care Capitala, la randul sau, nu a beneficiat la momentul elaborarii bugetului de stat, atunci cand nu a fost consultat de Guvern in privinta modului de alocare a sumelor pentru Municipiul Bucuresti".

Mai multe articole despre:
buget Primaria faliment Gabriela Firea