MENIU

Primar din Mureș, trimis în judecată pentru abuz în serviciu și spălare de bani

Procurorii Direcție Naționale Anticorupție (DNA) l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Victor Prodan, primar din județul Mureș, pentru fapte de corupție. Totodată, în același dosar au fost trimiși în judecată alți trei inculpați.

Victor Prodan, primar al orașului Ungheni, județul Mureș, este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, spălare de bani și conflict de interese.

În același dosar a fost trimis în judecată, în stare de libertate, și Virgil Mailat, administrator al SC Solar Energy Park M&S SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și spălare de bani.

Aceeași măsură a fost luată și în cazul societăților comerciale SC Solar Energy Park M&S SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu și spălare de bani, și SC Terraflor SRL, pentru complicitate la conflict de interese.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că în perioada noiembrie-decembrie 2012, Victor Prodan, în calitate de primar al orașului Ungheni, în baza unei înțelegeri anterioare și cu sprijinul omului de afaceri Virgil Mailat și SC Solar Energy Park M&S SRL, a dispus deposedarea primăriei Ungheni de o suprafață de 5,94 hectare în valoare de 1.077.119 lei (242.316 euro), situat în apropierea zonei industriale a orașului, pe care omul de afaceri a construit un parc fotovoltaic.

Inițial, după primirea unui avans de 15.000 euro de la omul de afaceri, Victor Prodan, pentru a pune în aplicare planul infracțional, a identificat, printr-un intermediar, persoanele care aveau vocație legală la constituirea dreptului de proprietate, conform Legii 18/1991.

Ulterior, Victor Prodan, profitând de faptul că majoritatea celor îndreptățiți să primească 0,50 hectare de teren sunt cetățeni români de etnie romă, cu insuficientă pregătire școlară, a reușit să achiziționeze suprafața respectivă la un preț subevaluat (3.000 lei/ha), tot edilul fiind acela care s-a ocupat de intabularea „în regim de urgență” a parcelelor respective.

„Ajutorul dezinteresat” oferit de Victor Prodan nu a funcționat în cazul persoanelor care au refuzat să vândă, iar aceștia nu și-au mai primiti titlurile de proprietate.

La data de 16 ianuarie 2013, Prodan a vândut terenul lui Virgil Mailat cu suma menționată mai sus, disimulând astfel proveniența infracțională a bunului respectiv, ambii inculpați cunoscând faptul că acesta provine din săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

În perioada 11 decembrie 2012 – 18 decembrie 2014, Victor Prodan, în calitate de primar al orașului Ungheni, a aprobat mai multe referate prin care se încredințau SC Terraflor SRL, administrată de soția sa, diverse servicii (festivități, mese) și a participat la luarea deciziilor privind efectuarea plăților, producând astfel un folos material în beneficiul firmei respective în valoare de 41.773,44 lei.

Până în acest moment, Consiliul Local Ungheni nu s-a constituit parte civilă în cauză, urmând să adopte o hotărâre în acest sens.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile deținute de cei patru inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș, cu propunere de a fi menținute măsurile asigurătorii dispuse în cauză.