Prima țară europeană în care vaccinarea COVID-19 devine obligatorie din februarie 2022 - Sancțiuni între 600 și 3.600 de euro
Austria va impune vaccinarea obligatorie în mai puțin de două săptămâni. Anunțul vine după protestele ample din Viena și din mai multe orașe, prin care mulți austrieci transmit că nu vor vaccinare obligatorie și restricții.
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, sub riscul unei amenzi ridicate, a anunțat cancelarul austriac Karl Nehammer, conştient de caracterul "sensibil" al acestei premiere europene care divizează societatea, relatează AFP.
"Aşa cum era prevăzut, vom face vaccinarea obligatorie de la începutul lui februarie" pentru cei de peste 18 ani, a declarat la Viena, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful conservator al guvernului, care conduce ţara împreună cu ecologiştii. Totuși, cei care nu doresc sa se vaccineze mai au parte de o perioada de gratie.
"Este un proiect sensibil" dar "conform Constituţiei", care necesită "o fază de adaptare" care să le permită celor recalcitranţi să se vaccineze "până la jumătatea lui martie", a detaliat el, menționând că „după aceea vor fi efectuate controale" şi a nu fi vaccinat va reprezenta un "delict" pasibil de "sancţiuni" financiare între 600 şi 3.600 de euro, în caz de recidivă.
Guvernul austriac justifică această măsură rară prin sufocarea spitalelor şi dorinţa sa de a atinge o rată de vaccinare de 90%, care ar permite potrivit experţilor săi atingerea unei imunităţi colective. Duminică, potrivit cifrelor guvernului, 5,8 milioane de locuitori din această ţară a Europei centrale care numără 7,4 milioane de persoane eligibile pentru vaccinare dispuneau de un certificat vaccinal la zi.
Toată săptămâna ce a trecut au avut loc dezbateri furtunoase în Parlament în jurul acestui proiect, în contextul în care 78,5% din populaţia eligibilă este vaccinată în acest moment cu schema completă. Proiectul vaccinării obligatorii urmează să fie adoptat joi, 20 ianuarie, de parlament.
Excepţii de la vaccinarea obligatorie sunt prevăzute pentru femeile însărcinate şi toate persoanele care nu pot fi vaccinate din motive medicale. Sesizarea acestor excepţii în registrul naţional al vaccinărilor nu va fi posibilă decât începând in aprilie, a avertizat organismul însărcinat cu colectarea datelor.
În Austria, vaccinarea minorilor în vârstă de peste 14 ani a fost în cele din urmă abandonată , şi numai adulţii vor fi vizaţi de măsura obligatorie.
Nu mai puţin de 27.000 de persoane au demonstrat sâmbătă în capitala austriacă împotriva acestei măsuri controversate, acuzată că încalcă libertăţile individuale.
Certificatul vaccinal se impune într-un număr crescând de ţări pentru anumite profesiuni, categorii de populaţie sau anumite activităţi. Însă vaccinarea anti-COVID obligatorie pentru toţi rămâne o excepţie. Ea a intrat în vigoare până acum în Ecuador, Tadjikistan, Turkmenistan, Indonezia şi Micronezia.
Austria este printre puținele state care fac pași importanți către vaccinarea obligatorie. În Germania, un proiect similar, apărat de noul cancelar social-democrat Olaf Scholz, ar putea fi dezbătut în Bundestag la sfârşitul lui ianuarie.