MENIU

Prima țară din lume care a intrat deja în anul 2025

Insulele Kiribati, situate în Oceanul Pacific, sunt primul teritoriu de pe Pământ care a intrat deja în 2025 la ora 12.00, ora României, având un avans de 14 ore faţă de Greenwich Mean Time (GMT).

Întâmpinarea noului an pe Pământ este un carusel care se învârte în funcţie de fusul orar, iar farmecul este că permite urmărirea celebrărilor şi a focurilor de artificii - sau a spectacolelor de lumini cu drone - în diverse ţări din lume, din oră în oră, timp de aproape o zi.

O oră mai târziu faţă de Kiribati, la ora 13:00, ora României, Tonga, Samoa şi părţi din Noua Zeelandă ajung la 2025.

Va fi apoi rândul Australiei să intre în noul an.

De altfel, o mare parte a lumii va fi sărbătorit deja noul an până când se face miezul nopţii în România. Rând pe rând vor trece în noul an ţările Asiei de Est - din Japonia, China şi cele două Corei, până în Filipine, Thailanda şi Maldive. Urmează Asia Centrală şi Orientul Mijlociu.

Primele ţări europene care urmează să întâmpine 2025 sunt Rusia, ţările din Caucaz, apoi vine rândul României, Ucrainei, Moldovei şi al vecinilor din Balcani, dar şi mare parte din continentul african.

Europa de Vest intră în 2025 cu o oră mai târziu.

În Statele Unite, pe coasta de est, inclusiv la New York, noul an vine când în România 2025 se va fi instalat deja de 7 ore. Cei de pe coasta de vest, inclusiv Los Angeles-ul, vor întâmpina noul an miercuri la ora 10:00, ora României.

Ultimii locuitori care vor intra în noul an sunt cei din Hawaii, Tahiti şi Samoa Americană. La ei, 2025 ajunge când în România va fi deja 1 ianuarie, ora 13:00. Culmea, ultima regiune care va intra în 2025, insulele Samoa Americane, tot din Pacific, la aproape 24 de ore după primul popas al noului an pe Pământ, se află la doar aproximativ 2.000 de kilometri de Kiribati.

Mai multe articole despre:
kiribati anul nou kiribati 2025