Prima româncă acuzată de propagandă teroristă, trimisă în judecată de DIICOT - Cum s-a autoradicalizat
Prima româncă acuzată de propagandă teroristă în țara noastră a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT. Decizia a fost luată după ce femeia, aflată într-un stadiu avansat de autoradicalizare, a promovat de mai multe ori în spațiul public materiale ale unei organizații teroriste din Orientul Mijlociu.
Femeia care a fost reţinută în toamna anului trecut de DIICOT pentru propagandă teroristă a fost trimisă în judecată de procurori, după ce ar fi promovat în mod sistematic materiale specifice unei organizaţii teroriste active în Orientul Mijlociu, prin intermediul conturilor deschise pe platformele de socializare/aplicaţiile de mesagerie. Înainte, aceasta a mai fost condamnată, dar cu suspendare, în octombrie 2021, tot pentru promovare de materiale de propagandă teroristă. Aceasta și-a reluat însă activitatea la doar șase zile după decizia judecătorilor privind condamnarea cu suspendare.
Potrivit DIICOT, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui inculpat, pentru promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism şi accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare, ambele comise în stare de recidivă postcondamnatorie (atrasă de o condamnare pentru acelaşi gen de fapte). Femeia a fost reținută în luna noiembrie a anului trecut. La data de 23.11.2022, procurorii DIICOT au dispus reținerea sa pentru o perioadă de 24 de ore pentru aceste infracțiuni. Ulterior, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis să fie plasată 30 de zile în arest la domiciliu, ea urmând să poarte în permanenţă o brăţară electronică de supraveghere.
Femeia, pe numele său Florentina Liliana Gîdea, a surprins și la începutul acestui an, la audiere de la DIICOT, când a venit îmbrăcată în burka, haină tradițională musulmană pe care o poartă femeile de confesiune musulmană, având și un hijab pe cap. Liliana Florentina Gîdea a fost adusă la DIICOT pe 23 ianuarie pentru a asista la percheziția informatică făcută de procurori asupra aparatelor IT reținute de anchetatori.
„Prin rechizitoriul din data de 04.04.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a unui inculpat pentru săvârșirea infracțiunilor de promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism și accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare, ambele comise în stare de recidivă postcondamnatorie (atrasă de o condamnare pentru același gen de fapte).
În cauză s-a reținut faptul că, inculpatul, aflat într-o fază avansată a procesului de (auto)radicalizare, a accesat şi promovat în mod sistematic, prin intermediul sistemelor informatice, materiale de propagandă teroristă, specifică unei organizaţii teroriste activă în Orientul Mijlociu. În cadrul materialelor accesate/diseminate de inculpat, erau prezentate scene de luptă şi antrenamente ale membrilor acestei organizații, precum şi imagini cu luptători ai entității teroriste.
De asemenea, prin intermediul conturilor deschise pe platformele de socializare/aplicaţiile de mesagerie, inculpatul a promovat însemnele și activitățile întreprinse de organizaţia teroristă activă în Orientul Mijlociu, precum și ideologia acesteia.
Menționăm că inculpatul a editat materialele de propagandă teroristă, inclusiv prin adăugarea semnelor distinctive, asumându-și reluarea/continuarea activităților infracţionale la doar 6 zile după condamnarea cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârșirea aceluiași gen de infracțiuni.
Prin rechizitoriu, s-a solicitat menținerea măsurii sechestrului instituit și confiscarea specială a bunurilor folosite la săvârșirea faptelor și obligarea inculpatului la plata unor cheltuieli judiciare în cuantum de 4.500 lei.
Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Curții de Apel Craiova.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a transmis DIICOT, vineri, într-un comunicat de presă.