MENIU

Prima reacție a Rusiei la alegerile prezidenţiale şi referendumul din Republica Moldova. Pe cine acuză de imixtiune în procesul electoral

Maria Zaharova. Foto: Profimedia

Rusia a respins acuzaţiile de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova şi a denunţat amestecul occidental în alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la UE desfăşurate duminică, conform declaraţiilor făcute luni de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

"Au acuzat fără dovezi ţara noastră că se amestecă în treburile interne ale Moldovei şi că încearcă să influenţeze exprimarea voinţei cetăţenilor săi (...), în timp ce Occidentul s-a amestecat deschis în acest proces electoral", a afirmat Maria Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a denunţat faptul că "politicienii din ţările membre UE au făcut propagandă deschisă în sprijinul actualului guvern moldovenesc şi al aşa-zisul său proiect european în timpul multiplelor lor vizite la Chişinău".

A evidenţiat, de asemenea, faptul că "punctul culminant al campaniei anti-ruse de amploare declanşată de Chişinău a fost decizia de a deschide în Rusia - unde locuiesc între 300.000 şi 500.000 de cetăţeni moldoveni - doar două secţii de votare, în timp ce în SUA şi Europa Occidentală au fost autorizate aproximativ 200".

Ursula von der Leyen: "În faţa tacticilor hibride ale Rusiei, Republica Moldova a arătat că este independentă”

"Pe baza numărului de voturi în această etapă putem concluziona că rezultatele votării au fost dezamăgitoare pentru guvernul moldovean şi susţinătorii săi occidentali", a mai spus Maria Zaharova, referindu-se la marja redusă cu care a câştigat votul favorabil aderării la UE.

În acest context, a subliniat că "proiectul de integrare în UE nu a primit un sprijin fără echivoc".

"Majoritatea cetăţenilor care locuiesc în această republică l-au respins. Uşorul avantaj a fost obţinut datorită unei mobilizări intense a alegătorilor rezidenţi în Europa Occidentală şi America de Nord şi a unei limitări fără precedent a posibilităţii de a vota în Rusia", a mai spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Acelaşi lucru s-a întâmplat, a punctat Maria Zaharova, cu voturile în favoarea preşedintei pro-europene Maia Sandu, ieşită pe primul loc după primul tur al scrutinului prezidenţial.

Cu toate acestea, Zaharova a indicat că Rusia "respectă alegerea făcută de moldoveni şi pledează pentru păstrarea şi dezvoltarea relaţiilor cu poporul prieten al Moldovei".

Atât reprezentanţi ai guvernului de la Chişinău , cât şi observatori din cadrul OSCE, au denunţat "ingerinţa masivă, fără precedent, a Rusiei, în special prin cumpărare de voturi, atacuri hibride şi dezinformare". 

Actele de sabotaj ale Rusiei în Europa ar putea lua amploare, avertizează specialiștii. Tensiuni după alegerile din Moldova