MENIU

Prima reacţie a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, după ce PNL a cerut demiterea sa

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a făcut o serie de pricizări după ce Partidul Naţional Liberal (PNL) i-a cerut premierului Dacian Cioloş demiterea lui, din cauză că acesta ar fi propus în nume personal o administrare comună a Vaticanului și a statului român asupra Bibliotecii Batthyaneum de la Alba-Iulia.

Vlad Alexandrescu a postat pe contul său de Facebook un amplu mesaj, în care aduce o serie de precizări referitoare la acuzaţiile aduse de senatorul Radu F. Alexandru.

În ceea ce priveşte clădirea și patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia, "Ministerul Culturii a început, sub actualul mandat, să apere în justiție dreptul de proprietate al Statului Român, inițiind o cerere de intervenție accesorie ca parte procesuală pasivă în susținerea apărării Guvernului României – Comisia Specială -, în litigiul aflat în desfășurare pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. Dosarul este la al treilea termen de judecată", a precizat ministrul.

Alexandrescu a explicat că recent a făcut o vizită la Alba-Iulia, unde a avut o întâlnire cu arhiepiscopul G. Jakubinyi, în cadrul căreia s-a căutat cu Arhiepiscopia Catolică "să se găsească o soluție amiabilă prin încetarea litigiului privitor la clădirea Bibliotecii, astfel încât să poată fi accesate fonduri europene pentru restaurarea ei".

PNL îi cere lui Cioloş să îl demită pe ministrul Culturii. Care este motivul

Mai mult, Vlad Alexandrescu a subliniat că nu a propus "în niciun context o administrare comună a Statului Român și a Vaticanului asupra clădirii Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia".

"Am pledat exclusiv pentru găsirea unei soluții amiabile privind încetarea litigiului existent, ceea ce ar permite accesarea unor fonduri europene pentru restaurarea clădirii. Subliniez că nu s-a făcut referire sub nicio formă la vreun obiect din patrimoniul mobil deținut de Biblioteca Batthyaneum, ci doar la imobilul în cauză. S-a propus itinerarea, la Roma, a expoziției 'Comorile României' care nu cuprinde niciun bun cultural din patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum, și nu s-a discutat despre o posibilă expoziție a vreunui obiect de la Alba Iulia, înainte de obținerea unei decizii definitive a instanței cu privire la litigiul existent", a explicat el.

În final, ministrul Culturii a arătat că, în opinia sa, "punctul de vedere al d-lui Senator Radu F. Alexandru este generat de o informare incompletă, și este, ca atare, total nefondat. Rămân în continuare dedicat apărării patrimoniului național și respectării în totalitate a prevederilor legale, lucru demonstrat de faptul că Ministerul Culturii continuă să apere în justiție proprietatea Statului Român asupra întregului patrimoniu, mobil și imobil, al Bibliotecii Batthyaneum".