MENIU

Prima femeie laureată a celui mai prestigios premiu pentru matematică

Medalia Fields pentru matematică, decernată prima oară unei femei

O cercetătoare americană de origine iraniană este prima femeie laureată a celui mai prestigios premiu pentru matematică, medalia Fields, a anunțat marți Congresul Internațional al Matematicienilor (ICM), informează France Presse.

Profesor la Universitatea Stanford (California), Maryam Mirzakhani, născută în 1977 la Teheran, care a obținut doctoratul la Harvard în 2004, împarte medalia Fields, acordată o dată la patru ani, cu alți trei matematicieni: Artur Avila (francez de origine braziliană, director de cercetări la Centrul Național de Cercetări Științifice din Franța), Manjul Bhargava (american, profesor la Universitatea Princeton) și Martin Hairer (austriac, cercetător la Universitatea Warwick din Marea Britanie).

Medalia Fields, cunoscută oficial ca 'medalia internațională pentru descoperiri excepționale în matematică', va fi acordată miercuri, la Congresul Internațional al Matematicienilor care are loc la Seul (Coreea de Sud), în perioada 13-21 august.

Maryam Mierzakhani este specialistă în geometria formelor neobișnuite și a descoperit noi moduri de calcul de volum al obiectelor cu suprafețe hiperbolice, cum ar fi o șa de cal.

'Având o cunoaștere perfectă a unui evantai foarte divers de tehnici matematice și de culturi matematice diferite, ea dispune de o combinație rară de capacități tehnice, ambiție îndrăzneață și o profundă curiozitate', scrie ICM într-un comunicat.

Mierzakhani a obținut în 2009 premiul Blumental pentru progresul cercetării în matematica pură și în 2013 premiul Sattar al American Mathematical Society.

'Este o mare onoare și aș fi fericită dacă acest lucru ar încuraja tinerele matematiciene și oameni de știință', a declarat Maryam Mirzakhani, citată într-un comunicat postat pe site-ul Universității Stanford. 'Sunt convinsă că multe alte femei vor primi acest premiu în anii următori', a adăugat ea.

Medalia Fields este atribuită din 1936 unui număr de maxim de patru matematicieni sub 40 de ani. Laureații primesc fiecare câte 15.000 de dolari canadieni (circa 11.000 de euro). Premiul a fost propus în 1923 de matematicianul canadian John Charles Fields, mort în 1932. El și-a lăsat averea științei pentru finanțarea acestei distincții considerate adesea 'premiul Nobel' al matematicii.

În timp ce femeile sunt la paritate cu bărbații în multe discipline academice, matematica rămâne dominată de bărbați, care obțin circa 70% din doctoratele în matematică din Statele Unite, încheie AFP.

Mai multe articole despre:
matematică MEDIA FIELDS MEDALIE MATEMATICĂ