MENIU

Prigojin recunoaște eșecul de la Bahmut! Grupul Wagner pierde teren în Ucraina: ȘAH-MAT pentru Șoigu

Evgheni Prigojin / Profimedia

Zvonurile despre posibila ieșire din Ucraina a grupării de mercenari Wagner au fost confirmate chiar de liderul lor, Evgheni Prigojin, care a făcut o declarație, miercuri, 15 februarie, ce a fost distribuită de canalele ”Z” de Telegram rusești.

Prigojin a spus clar că mercenarii săi nu au fost capabili să captureze orașul Bahmut și a dat vina pe Ministerul Apărării al Federației Ruse condus de Serghei Șoigu, cu care este în conflict, relatează Ziare.com.

„Avansul nu merge atât de repede pe cât ne-am dori... Cred că Bahmut ar fi fost luat înainte de Anul Nou, dacă nu ar fi fost birocrația noastră militară monstruoasă. Astăzi avem un anumit număr de schimbări structurale... Primirea deținuților a fost oprită în rândurile noastre”, a spus Prigojin.

El a anunțat restrângerea grupării Wagner din cauza pierderilor și a încetării contractelor.

„Numărul unităților Wagner va scădea și, de asemenea, nu vom putea îndeplini sfera de sarcini pe care ni le-am dori”, a spus Prigojin unui grup de bloggeri pro-război și jurnaliști de stat adunați la o cazarmă a armatei din estul Ucrainei miercuri, relatează și HotNews.ro.

„Ați auzit cu toții că recrutarea deținuților în rândurile noastre a încetat”, a spus Prigojin.

Omul de afaceri nu a oferit nicio explicație pentru încetarea campaniei de recrutare, dar observatorii spun că această mișcare face parte din reacțiile tot mai mari împotriva lui din partea serviciilor de securitate ruse.

Fondatorul lui Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat pe 9 februarie că grupul de mercenari din Rusia a încetat să mai recruteze deținuți pentru a lupta în Ucraina, potrivit Reuters.

„Recrutarea deținuților de către compania militară privată Wagner s-a oprit complet”, a spus Prigojin într-un răspuns la o solicitare de comentarii din partea unui un trust media rusesc publicat pe rețelele de socializare.

Wagner a început să recruteze deținuți din coloniile penale din Rusia în vara anului 2022, în timp ce Prigojin, care are o firmă de catering care a executat nouă ani de închisoare în timpul Uniunii Sovietice, oferea condamnaților o grațiere dacă supraviețuiau șase luni în Ucraina.

Wagner nu a furnizat informații despre câți condamnați s-au alăturat rândurilor sale, dar cifrele din serviciul penal rusesc publicate în noiembrie au arătat că populația închisorilor din țară a scăzut cu peste 20.000 între august și noiembrie, cea mai mare scădere din peste un deceniu.

Potrivit cifrelor publicate în ianuarie, declinul s-a oprit în mare parte. În decembrie, Reuters a raportat că comunitatea de informații din SUA consideră că Wagner avea 40.000 de luptători condamnați dislocați în Ucraina, reprezentând marea majoritate a personalului grupului din țară.

Citește și Prigojin și grupul Wagner, lăsați pe dinafară de propaganda de stat rusă! ORDINUL neașteptat dat de Serghei Șoigu