MENIU

Preţul petrolului, la un MINIM istoric. Motorina în România mai scumpă decât în Germania

<p>Preţul la benzină, peste cel al motorinei</p>

Preţul petrolului Brent cu livrare în ianuarie a coborât luni la 67,35 de dolari pe baril, cel mai jos nivel din octombrie 2009 până în prezent, după ce mai multe bănci au redus prognoza de creştere a preţului petrolului pentru anul viitor.

Prăbușirea prețului petrolului pe piața internațională nu i-a ajutat foarte mult pe români, care plătesc, în continuare, printre cele mai mari prețuri din UE pentru motorină, scrie Money.ro.

Practic, după introducerea supraacizei pe litrul de carburant, începând cu cel de-al doilea trimestru al acestui an, menține prețul motorinei la niveluri ridicate comparativ cu alte state europene. Și, chiar dacă prețul pentru un litru de carburant diesel comercializat la benzinăriile autohtone s-a redus din vară, pe fondul ieftinirii țițeiului, același lucru s-a întâmplat și în alte state membre.

Un litru de motorina costa, în România, pe data de 1 decembrie, aproape 1,297 euro, în scădere cu aproximativ 8,8% față de începutul lunii iunie 2014, când se cifra la circa 1,422 euro, conform datelor oficiale centralizate la nivel european în Oil Bulletin.

În aceeași perioadă, prețul motorinei comercializate în Germania s-a redus de la 1,388 euro/litru până la 1,271 euro/litru, marcând o scădere de 8,42%, chiar mai mică decât ieftinirea acestui tip de combustibil în România. Cu toate acestea, prețul se menține în continuare mai mare la noi decât la nemți. Mai multe...

UMILINŢA la pompă pentru români. Suntem în TOPUL RUŞINII

 

Potrivit Mediafax, banca de investiţii Morgan Stanley a scăzut proiecţia de creştere a preţului petrolului pentru 2015 cu 28 de dolari faţă de estimarea anterioară, la 70 de dolari pe baril, ca urmare a deciziei Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a menţine producţia de petrol la nivelul de 30 de milioane de barili de ţiţei pe zi.

"Surplusul de petrol va atinge nivelul maxim în trimestrul al doilea al anului viitor, dat fiind că OPEC nu a luat nicio măsură în ceea ce priveşte supraproducţia", a afirmat Adam Longson, analist al Morgan Stanley.

La sfârşitul lunii noiembrie, reprezentanţii OPEC au decis să nu reducă producţia de petrol, rezistând apelurilor Venezuelei de a limita livrările pentru oprirea declinului cotaţiilor.

De asemenea, alte instituţii bancare, printre care BNP Paribas, Credit Suisse, UBS şi Barclays, au redus prognozele privind preţul petrolului pentru anul viitor, în urma hotărârii OPEC.

OPEC furnizează 40% din necesarul de petrol la nivel mondial.

 

Mai multe articole despre:
petrol benzină motorină preţukl petrolului