MENIU

Prețul gazelor este la un nivel istoric! UE vrea plafonarea prețului petrolului la 60 de dolari pe baril

Prețul gazelor este la un nivel istoric!

Prețul gazelor este la un nivel istoric însă va crește și mai mult odată cu venirea iernii. Un val polar a lovit Europa, iar prețurile au explodat încă de ieri. UE vrea plafonarea prețului petrolului la 60 de dolari pe baril. Energia se scumpește și în Rusia, inclusiv pentru consumatorii casnici.

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au crescut puternic în ultima vreme, în condițiile în care un val de temperaturi scăzute ar urma să ducă la creșterea cererii de gaze și va demonstra cât de pregătită este Europa pentru iarnă în contextul livrărilor reduse de gaze rusești, transmite Bloomberg.

La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile la gaze au crescut joi chiar și cu 13%, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele șase săptămâni. În jurul orei 10.05 a.m., cotațiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în creștere cu 6,8%, până la 156,38 euro pentru un Megawatt-oră, arată Agerpres.

Luna decembrie vine cu noi scumpiri pentru români și la alimente, iar rata inflației va atinge un nivel record, potrivit prognozei BNR. Chiar în prag de sărbători ne vom confrunta cu noi creșteri de prețuri la alimente, gaze și electricitate. Specialiștii sunt de părere că în această lună coșul de cumpărături va fi cu 15% mai scump decât în luna noiembrie. 

Mai multe articole despre:
gaz pret scumpiri