MENIU

Prețul energiei electrice a scăzut la jumătate în România! Facturile rămân URIAȘE

Prețul energiei electrice a scăzut la jumătate

Preţul energiei electrice din ţara noastră a ajuns în doar zece zile la jumătate pe piața din domeniu unde se tranzacționează în ziua următoare. Același fenomen îl întâlnim pe întregul continent. 

Preţul energiei electrice din ţara noastră a înregistrat o scădere accelerată, nivelul acestuia înjumătăţindu-se în doar zece zile pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), administrată de OPCOM.

Evoluţia, care nu se regăseşte doar în România, poate fi pusă cu greu pe seama dezechilibrelor dintre cerere şi ofertă, amplitudinea mişcării având legătură mai degrabă, pe plan local, cu impunerea unui plafon de preţ pentru furnizori, taxe excepţionale pe profiturile producătorilor şi limitarea marjei de manevră a traderilor şi cu efectele aşteptate în urmapropunerilor sintetizate de CE pe plan european.

În România, de la un preţ mediu de 3.600 lei/MWh pe PZU în 30 august am ajuns la unul de 1.490 de lei pentru livrarea din 9 septembrie, ceea ce reprezintă o retragere de aproape 60%.

Înainte de implementarea noii ordonanţe care viza temperarea preţurilor din energie prin impunerea unei limite de profit pentru traderi, descurajarea exporturilor şi limitarea la 1.300 lei/MWh a preţului pentru energia achiziţionată de furnizori, pentru care se pot primi compensaţii de la stat, argumentele care explicau creşterile explozive de până atunci vorbeau mai ales de deficitul de ofertă (întreruperea unui reactor, seceta, vântul care a bătut mai puţin), dincolo de efectul speculativ, potrivit Bursa.ro

Mai multe articole despre:
pret energie