MENIU

Doi poliţişti britanici stau îmbrăţişaţi şi se sărută. Câţi bani s-au plătit pentru asta

Serigrafia lui Bansky a fost cumpărată cu 575.000 dolari
Preţ record pentru opera şocantă

O pictură realizată pe zidul unei clădiri de artistul stradal britanic Banksy a fost vândută cu 575.000 de dolari la o licitaţie organizată, marţi, la Miami, potrivit Mediafax. "Kissing Coppers", o serigrafie în alb-negru ce reprezintă doi poliţişti britanici care stau îmbrăţişaţi şi se sărută, a fost cumpărată de un colecţionar anonim, care a licitat prin telefon.

Opera a fost realizată iniţial pe un zid al barului Prince Albert din oraşul britanic Brighton, în 2005. "Kissing Coppers" a fost scoasă la licitaţie alături de alte două opere de Banksy - "Bandaged Heart Balloon" şi "Crazy Horse Car Door" -, realizate în timpul "rezidenţei stradale" de o lună a artistului, la New York, în 2013.

Aceste opere, estimate la 200.000 de dolari, respectiv 100.000 de dolari, nu au atins preţul ce corespunde estimării minime.

La această licitaţie au fost propuse la vânzare 54 de opere, inclusiv o schiţă de Jean-Michel Basquiat, care s-a vândut cu 180.000 de dolari, şi acuarela "Roger in the Flowers", de Keith Haring.

Licitaţia de marţi se înscrie în eforturile municipalităţii din Miami care încearcă să schimbe imaginea oraşului, dorindu-şi să îl transforme într-un centru cultural important. Ediţia anuală Art Basel Miami Beach, organizată la începutul lunii decembrie, considerată a fi cel mai mare târg de artă din America de Nord, a coincis cu inaugurarea Muzeului Perez Art din Miami, amplasat în Biscayne Bay.

Banksy a devenit un pictor contemporan extrem de apreciat în universul artistic, fiind celebru pentru desenele sale în graffiti realizate pe diverse clădiri importante, însoţite adeseori de comentarii cu tentă socială.

Banksy a apărut şi a regizat documentarul "Exit Through the Gift Shop", în care îşi prezintă opera, fără a-şi dezvălui însă nicio secundă chipul. Filmul său a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun documentar în anul 2011.

Banksy, care îşi ascunde identitatea, preferând să rămână în anonimat, este originar din Bristol, un oraş din sud-vestul Angliei. Artistul britanic combină adeseori în operele sale umorul şi arta subversiunii: el şi-a exercitat arta pe zidurile din New Orleans, după uraganul Katrina, dar şi pe zidul din Cisiordania care îi separă pe israelieni de palestinieni.

Banksy, un reprezentant al curentul street art, este renumit pentru faptul că îşi tachinează publicul, dar şi autorităţile, iar lucrările sale sunt extrem de originale, făcându-i pe privitori să vadă lucrurile într-o cu totul altă lumină.

În 2009, el şi-a instalat 100 de opere în muzeul de artă din Bristol chiar în faţa oficialilor prezenţi la un vernisaj. În trecut, Banksy a reuşit să introducă pe ascuns în incinta Disneyland o statuie în mărime naturală ce reprezenta un deţinut de la Guantanamo.

Mai multe articole despre:
licitaţie licitaţie record