MENIU

Președintele Turciei intervine în războiul din Ucraina. Și-a trimis omul de încredere la Moscova și la Kiev

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei

Președintele Turciei intervine în războiul din Ucraina. Și-a trimis omul de încredere la Moscova și la Kiev pentru a obține pacea. 

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a fost trimis la Moscova, unde participă miercuri la mai multe întâlniri, apoi la Kiev, pentru a obține un armistiţiu.

Anunțul a fost făcut de preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Cavusoglu ”va continua eforturile noastre de a obţine un armistiţiu, încetarea focului şi pacea prin discuţii cu ambele părţi”, a precizat Erdogan, la sfârșitul unei ședințe a Cabinetului, potrivit AFP:.

Erdogan nu a dat detalii despre persoanele cu care se va întâlni Cavusoglu, dacă printre aceștia sunt și președinții celor două țări - Putin și Zelenski. Dar este posibil să fie făcute demersuri pentru o viitoare întâlnire între cei doi. 

Ankara a organizat, pe 10 martie, prima întâlnire importantă, la nivel de miniștri de externe, de la începutul războiului. Au participat miniștrii de externe Serghei Lavrov și Dmitro Kouleba, la Antalya.

Cavusoglu a anunțat atunci că speră într-o viitoare întâlnire între cei doi președinti, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

„Domnul Kuleba a spus că președintele Zelenski era pregătit pentru asta (și) domnul Lavrov că președintele Putin nu era împotriva principiului”, a declarat Cavusoglu după întâlnirea de la Antalya.

Erdogan a criticat direct lipsa măsurilor SUA și UE pentru a nu se ajunge la război, în ultimii 8 ani ce au trecut de la anexarea ilegală a Crimeei de către Putin. Totuși, Turcia a reușit să mențină contacte cu ambele țări - Ucraina și Rusia și nu s-a alăturat sancțiunilor economice luate de Occident - SUA și UE - împotriva Rusiei.