MENIU

Președintele Senatului: Refuzul dezbaterii moțiunii de cenzură, atac la democrație și la statul de drept

Anca Dragu

Tergiversarea stabilirii calendarului pentru o moțiune de cenzură este un atac la democrație și la statul de drept, a transmis, miercuri, președintele Senatului, Anca Dragu. 

"De cinci zile, Birourile permanente reunite subminează parcursul moţiunii de cenzură prin neprezentare la şedinţe şi, astfel, prin neconstituirea cvorumului necesar. Aceste tergiversări reprezintă atacuri la democraţie şi la statul de drept. Refuzul dezbaterii moţiunii de cenzură este o încălcare a principiului statului de drept şi, implicit, a Constituţiei. Eu, ca preşedintă a Senatului, am obligaţia de a respecta legea fundamentală, Constituţia, mai presus de orice", a scris Dragu, miercuri, pe Facebook.

Citește și: ”Ludovic Orban, anunț pentru susținătorii lui Cîțu: „Moțiunea de cenzură se va citi joi, chiar dacă nu va fi cvorum. Plenul e suveran”

Președintele Senatului a subliniat că decizia privind convocarea plenului reunit joi pentru citirea moţiunii de cenzură a dost luată pe baza Constituției și a hotărârilor Curții Constituționale. 
"Mâine va fi convocat plenul reunit al celor două Camere pentru citirea moţiunii de cenzură. Am făcut apel la Constituţie şi la deciziile CCR. În cel mult 5 zile de la data depunerii, moţiunea de cenzură trebuie prezentată în şedinţa comună a celor două Camere, iar după 3 zile de la prezentare trebuie dezbătută şi votată (art. 113 alin. (3) din Constituţie). Dezbaterea şi votul nu pot avea loc oricând, pentru că astfel ar atrage caracterul iluzoriu al unui instrument prevăzut de Constituţie, respectiv moţiunea de cenzură", a explicat Anca Dragu.

Citește și: ”PNL Cîțu vrea să blocheze moțiunea de cenzură printr-o reclamație la CCR”