MENIU

Iohannis, către criticii achiziției de rachete: Nu am de gând să le răspund. Militarii o vor face

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat joi Centrul administrativ "Mihail Kogălniceanu" din judeţul Constanţa, unde s-a întâlnit cu preşedintele Comitetului Militar al NATO (CMC), generalul Petr Pavel, şi cu piloţii români şi englezi care asigură misiunea de Poliţie Aeriană Întărită. Şeful statului a fost primit cu onoruri militare şi întâmpinat de șeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă. Acesta a făcut mai multe precizări despre achiziţionarea rachetelor Patriot, dar şi despre situaţia politică actuală.

Update: Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu are de gând să răspundă comentatorilor și politicienilor care critică posibila achiziție a sistemului antiaerian Patriot. "Nu am de gând să le răspund. Acestea sunt chestiuni tehnice și militarii vor formula un punct de vedere atunci când este cazul", a spus Iohannis.

Președintele a evitat însă să precizeze dacă cumpărarea de rachete Patriot este o decizie sigură. "E o solicitare principială către partea americană şi probabil aţi aflat că s-a publicat cred că ieri pe site-ul Departamentului această notă care urmează să fie aprobată şi mai departe. După care, sigur, vor începe negocierile şi când vom avea un rezultat clar îl vom da publicităţii", a spus Iohannis.

Referitor la vizita făcută la baza Kogălniceanu, președintele a spus că apreciază atât prezența militarilor americani și britanici, cât și felul în care militarii români colaborează cu ei. "E un lucru important să avem oamenii ăștia care aduc o contribuție importantă pentru securitatea noastră. (...) I-am întrebat cum colaborează. Invariabil, răspunsul a fost același: colaborăm foarte bine, suntem foarte bine îngrijiți de colegii români și bine integrați", a spus Iohannis

Update: Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la baza militară în jurul orei 11.00.

 

După un ceremonial militar, şeful statului are programată o întâlnire cu generalul Petr Pavel. Ulterior, va vizita centrul şi se va întâlni cu piloţii români şi englezi care asigură misiunea de Poliţie Aeriană Întărită. La finalul vizitei va avea loc un exerciţiu de zbor cu aeronave MIG 21 Lancer, F-16 şi Eurofighter Typhoon.

Preşedintele Comitetului Militar al NATO, generalul Petr Pavel, efectuează o vizită oficială în România, de joi până sâmbătă, la invitaţia generalului Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General. 

Sâmbătă, preşedintele Iohannis va participa, în Poligonul Cincu, la exerciţiul multinaţional militar întrunit cu trupe în teren şi trageri de luptă "Saber Guardian 2017". La acest exerciţiu participă peste 25.000 de militari şi peste 2.000 de mijloace tehnice.

Sursa: agerpres.ro