MENIU

Preşedintele Iohannis pune accentul pe "transparenţă" şi pe "statul de drept", pentru European Times

Întrebat care sunt priorităţile şi principalele obiective ale mandatului său de Preşedinte al României, Klaus Iohannis a menţionat, în primul rând, schimbarea mentalităţilor şi a felului cum este exercitată Puterea în România: "Trăim vremuri în care politicienii trebuie să refacă legătura cu electoratul şi să acţioneze ca reprezentanţi ai intereselor comunităţilor celor care votează şi nu ai intereselor propriilor comunităţi", a afirmat şeful statului.

European Times: Ce trebuie făcut pentru ca România să fie acceptată ca membru al Spaţiului Schengen?

Klaus Iohannis: România a îndeplinit criteriile cerute pentru accederea în Schengen în urmă cu mai mulţi ani. Cu toate acestea, integrarea noastră efectivă în zona de liberă circulaţie a fost amânată din considerente politice avute în vedere de anumite state. Noi vom continua să facem paşii necesari pentru a ajunge la o soluţie pozitivă la nivel politic.(...)

Vorbind despre necesitatea de a promova o imagine corectă şi obiectivă a României în străinătate, Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa că, la nivelul publicului european, nu se poate vorbi despre o imagine predominant negativă şi extrem de distorsionată a României şi românilor. Totuşi, lupta împotriva stereotipurilor şi ideilor preconcepute nu este deloc uşoară, a precizat chiriaşul de la Cotroceni:

"Românii care trăiesc în afara graniţelor ţării infirmă astfel de mituri prin comportamentul lor decent şi onest şi prin munca cinstită pe care-o desfăşoară. Sunt foarte mulţi români care constituie o dovadă vie a încrederii, profesionalismului şi a excelenţei în diverse domenii de activititate, în statele unde lucrează şi contribuie astfel la prosperitatea şi dezvoltarea lor. Consider că aceşti cetăţeni sunt ambasadori ai ţării noastre. Prin munca lor, ei conturează, în mare măsură, imaginea şi prestigiul României în toată lumea," a subliniat Preşedintele tuturor românilor.

European Times: Care este mesajul dumneavoastră către cititorii European Times, atât cei din România, cât şi din lumea întreagă?         

Klaus Iohannis: (...) România a intrat într-o nouă etapă a istoriei sale iar votul dat pe 16 noiembrie 2014 demonstrează fără echivoc că românii, indiferent unde trăiesc, în ţară sau în străinătate, vor cu fervoare ca democraţia, prosperitatea şi statul de drept să devină realităţi în România