Decretul de eliberare din funcție a șefului DGA, Cătălin Ioniță, semnat de Iohannis. Surse: Fostul șef al DGA se va pensiona
Scandalul care-l are în centru pe fostul șef al Direcției Anticorupție din Ministerul de Interne ia amploare! Președintele Iohannis a semnat decretul prin care Cătălin Ioniță pleacă din MAI pentru că se pensionează. Asta după ce, de curând, el a fost pus la dispoziție pentru că i s-a refuzat prelungirea accesului la informații clasificate, relatează Realitatea PLUS.
Ministerul de Interne anunța, încă din 26 august, faptul că șeful DGA a fost eliberat din funcţie întrucât nu mai deţine autorizaţia de acces la informaţii clasificate din partea Oficiului Registrul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), necesară exercitării funcţiei.
Președintele Klaus Iohannis a semnat, astăzi, decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale chestorului principal de poliție Cătălin Ioniță, șeful Direcției Generale Anticorupție (DGA), din Ministerul Afacerilor Interne, informează un comunicat de presă publicat pe site-ul Adminstrației Prezidențiale.
După demiterea din funcție, ofiţerul a fost pus la dispoziţia MAI în vederea stabilirii altor atribuţii profesionale.
Surse Realitatea PLUS susțin că fostul șef al DGA se pensionează la 44 de ani.
Avizul ORNISS permite accesul la informațiile clasificate, iar fără acesta este practic imposibil accesul la un post de răspundere în MAI.
Potrivit MAI, în prezent, conducerea DGA este asigurată, conform atribuţiilor din fişa postului, de către adjuncţii acestei structuri.
Alexandru-Cătălin Ioniţă are o experienţă de peste 18 ani în cadrul MAI, ocupând mai multe funcţii de conducere, printre care director adjunct al Direcţiei de Investigare a Fraudelor din Poliţia Română şi director al Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice. El a fost numit in aprilie 2016 la conducerea DGA, initial pentru 6 luni. A avut un conflict cu Carmen Dan care l-a demis în aprilie 2019, pe care a acuzat-o de minnciună în fața fostului premier Mihai Tudose, în 2018, pentru că a susținut că el și-a dat acordul pentru a ocupa funcția de șef al Poliției Române.
A fost cercetat penal pentru coruptie - trafic de influență și fals în declarații, pentru că a pretins cedarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 4 hectare dintr-un teren de 18 hectare, ca să intervină pe lângă funcţionari publici. Dosarul a fost însă clasat de DNA anul trecut.
A fost acuzat și de plagiat. Anul trecut, Comisia de Etică şi Deontologie Universitară a Academiei de Poliţie a decis că șeful Direcţiei Generale Anticorupţie din MAI Cătălin Ioniţă a plagiat 9,22% din cele 7840 de rânduri ale lucrării sale de doctorat și l-a sancţionat cu avertisment scris, obligându-l să refacă integral capitolul Vll al lucrării, în care a plagiat. Decizia venea chiar cînd jurnalista Emilia Șercan a fost amenintata să înceteze cu dezvăluirile despre plagiatele din Academie. Jurnalista Emilia Șercan a scris în ianuarie că șeful DGA a plagiat întreaga teză de doctorat, de la prima până la ultima pagină. Lucrarea de doctorat a lui Cătălin Ioniţă se numeşte „Criminogeneza infracţiunilor cibernetice” și are 196 de pagini.