MENIU

Președintele CNCD, despre arbitrul Colțescu: Vor fi sancțiuni. Nu poți să te scuzi când UEFA și FRF duc o campanie împotriva discriminării și rasismului

Sebastian Colțescu, arbitru român

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a declarat miercuri că vor urma sigur sancțiuni după scandalul provocat de remarca rasistă a arbitrului român Sebastian Colțescu la meciul PSG și Istanbul BB.

 

Csaba Asztalos susține că este foarte grav ceea ce s-a întâmplat marți seară, în timpul meciului de fotbal dintre PSG și Istanbul Bașakșehir din Liga Campionilor:

„Ați văzut reacțiile internaționale, cred că vor fi sancțiuni, dar ce este mai important, să fie pregătiți arbitrii, la acest nivel un arbitru să nu aibe cunoștințe minime, atunci când UEFA și FRF, de ani de zile, duc o campanie puternică împotriva discriminării și rasismului, când jucătorii în prezent duc o astfel de campanie, nu poți să te scuzi”, a declarat președintele CNCD la EuropaFM.

Utilizarea cuvântului „negru” este rasism și tot ce mai poate face acum Sebastian Colțescu este să prezinte scuze, a declarat Csaba Asztalos.

„Chiar dacă societatea din România nu a avut o istorie directă cu sclavia, discriminarea rasială, și pentru mulți români nu e evident conținutul rasist al cuvântului „negru”, acesta nu înseamnă că nu ar fi rasist. Ar trebui să iasă public să-și ceară scuze.”

Arbitrul român Sebastian Colţescu, care a activat ca al patrulea oficial la meciul dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir, şi-a cerut scuze pe Twitter pentru incidentul rasist la originea căruia s-a aflat şi care a dus la suspendarea partidei de marţi din Liga Campionilor. Ulterior, și Federația Română de Fotbal a transmis marți seară că „se delimitează ferm de orice acțiune sau declarație cu tentă rasistă sau xenofobă” în urma incidentului.

În timpul meciului de marți seară, dintre PSG și Instanbul Bașakșehir, antrenorul secund al echipei turce, Pierre Webo a protestat pe margine, în mai multe rânduri, la adresa arbitrajului. Ulterior, Sebastian Colțescu, într-un dialog cu arbitrul principal, Ovidiu Hațegan, a fost auzit când spunea să-l trimită în tribune pe cel care protestează.

Arbitrul român a fost auzit folosind cuvântul „negru” pentru a-l indica pe antrenorul Pierre Webo, fost internațional.

Citește și Arbitru român, scandal rasist uriaș la Paris. PSG şi Istanbul BB au părăsit terenul, a intervenit și președintele Erdogan. REACȚIA Federației Române de Fotbal