MENIU

Președintele C.E. trimite Polonia și Ungaria să atace la Curtea Europeană de Justiție decizia privind condiționarea alocării fondurilor UE

Ursula von der Leyen

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sugerat miercuri Poloniei și Ungariei să se adreseze Curții Europene de Justiție în legătură cu decizia luată de majoritatea statelor membre de a condiționa alocarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Cele două țări au blocat prin veto bugetul multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027 și Planul de relansare economică.

Într-o intervenție în Parlamentul Europan, von der Leyen a insistat asupra faptului că scopul deciziei este de a proteja banii din bugetul european. 

”Vorbim despre încălcarea statului de drept, ceea ce periclitează bugetul UE și nu numai. Este foarte greu să îți imaginezi că există cineva în Europa care se opune unui astfel de principiu.

Oricine este încă în dubiu are calea liberă. Poate merge la Curtea Europeană de Justiție și să permită testarea acestor reguli în fața instanței. Acela este locul unde, de obicei, sunt tranșate diferențele de opinie în materie de texte legislative”, a declarat Președintele C.E.

Sugestia făcută de von der Leyen a fost discutată și informal de oficialii UE ca soluție pentru depășirea impasului generat de veto-ul Poloniei și al Ungariei, notează hotnews.

Cele două țări, aflate constant în ultima perioadă în conflict cu Bruxelles-ul din cauza acuzațiilor privind încălcarea independenței instanțelor, a presei și a organizațiilor non-guvernamentale, acuză UE că folosește standarde duble și că le încalcă suveranitatea. 

La începutul lunii, Polonia și Ungaria au blocat prin veto adoptarea bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027 și a Planului de relansare post-pandemie, ca urmare a condiționării legate de respectarea statului de drept.

Reamintim că, pe 5 noiembrie, Parlamentul European şi Germania, care deţine preşedinţia Consiliului UE, au ajuns la un acord privind un ”regim general de condiţionalitate” prin care fondurile alocate unui stat membru din bugetul multianual al UE, de 1.074 de miliarde de euro, şi cele din Planul de redresare ”Next Generation”, în valoare de 750 de miliarde de euro, vor putea fi suspendate în cazul în care Comisia Europeană constată că acesta nu respectă independenţa justiţiei sau libertatea presei. Decizia trebuie validată prin majoritate calificată în Consiliul UE, iar bugetul UE trebuie adoptat în unanimitate. 

Citește și: ”Polonia și Ungaria, din nou sub lupa Comisiei Europene din cauza legilor justiției și migrației”