Preşedintele ANSVSA: Să nu răspândim panică. Laptele de la cele două ferme nu are E.coli
Preşedintelele ANSVSA, Andrei Butaru, a făcut precizări, la Realitatea TV, în privinţa lactatelor bănuite de infectarea cu E. coli, precizând că laptele de la cele două ferme care aprovizionau firma Brădet nu are E.coli.
Preşedintele ANSVSA: "Laptele de la cele două ferme nu are E.coli.
Fermierii din România au o problemă. Nu îşi mai pot livra laptele pentru că s-a creat panică. Să nu răspândim panică".
Directorul ANSVSA a explicat şi că toate lactatele de la raft sunt conforme.
Andrei Butaru a spus că sursa poate fi din mai multe locuri: manipulare pe flux, manipulare din transport. De altfel, analizele nu au fost încă finalizate în totalitate.
O cantitate de brânză proaspătă de vacă produsă de societatea Lactate Brădet din Curtea de Argeș Argeș conține bacteria E-coli, a declarat luni, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
''În urma analizelor de laborator, inspectorii veterinari au găsit E-coli în probele de brânză de la Lactate Brădet din Curtea de Argeș, care comercializează și produse tradiționale. Este vorba despre o cantitate de 20 de kilograme de brânză proaspătă de vaci. De asemenea, în județul Bacău inspectorii au găsit într-un frigider carne de pasăre recoltată dintr-o gospodărie personală'', a explicat Irimescu.
Inspectorii veterinari au identificat prezența bacteriei E-coli în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din județul Argeș și în probe de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele implicate în ancheta Ministerului Sănătății, potrivit rezultatelor parțiale anunțate luni de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
ANSVSA a dispus sistarea activității în secția de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspătă analizată, până la elucidarea situației și efectuarea dezinfecției în această secție a spațiilor, utilajelor, ustensilelor și a suprafețelor de lucru. Dezinfecția va fi urmată de recoltarea de teste de sanitație care să ateste eficiența igienizării.
Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, a declarat săptămâna trecută, într-o conferință de presă, că a fost identificată cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeș, și anume o tulpină de E-coli. El a recomandat ca alimentele să se achiziționeze din surse autorizate, ambalate corespunzător, iar produsele din carne să aibă autorizație sanitar-veterinară.
Totodată, ministrul a subliniat importanța spălării corespunzătoare a fructelor și legumelor, tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.
Trei copii diagnosticați cu sindromul hemolitic uremic au decedat în ultimele trei săptămâni.