MENIU

"Presa, sub atacul Puterii". Un grup de ONG-uri şi jurnalişti, protest fără precedent

Nou[ organizaţii neguvernamentale, 14 publicaţii şi 20 de jurnalişti reacţionează la atacul lansat duminică de Liviu Dragnea împotriva independenţei presei, apreciind afirmaţiile făcute de liderul PSD drept o ameninţare directă şi "un act de intimidare fără precedent adresat jurnaliştilor independenţi din România".

Mai multe ONG-uri împreună cu jurnalişti din presa centrală şi locală au protestat, luni, faţă de declaraţiile făcute duminică seară de Liviu Dragnea, care a cerut guvernului să ia măsuri pentru a verifica finanţarea unor publicaţii.

„Considerăm aceste afirmaţii drept o ameninţare, un act de intimidare fără precedent" ce „ameninţă o valoare democratică fundamentală: independenţa presei", se arată în protestul respectiv.

Protestul semnat de Freedom House România, CRPE, GDS, EFOR şi alte ONG-uri, publicaţii şi jurnalişti:

"Mass-Media sub atacul puterii

Semnatarii acestui protest solicită forţelor democratice din România o reacţie publică la declaraţiile făcute ieri de Liviu Dragnea, preşedintele partidului de guvernământ şi al Camerei Deputaţilor, declaraţii care încalcă flagrant şi ameninţă o valoare democratică fundamentală: independenţa presei.

Preşedintele partidului de guvernământ şi al Camerei Deputaţilor a solicitat ieri Executivului un proiect de lege cu dedicaţie, cu scopul de a verifica finanţarea unor anumite publicaţii, invocând o presupusă lipsă de transparenţă şi ignorând faptul că statul român beneficiază deja de legislaţie şi instituţii de verificare a activităţii economice derulate de presă.

Considerăm aceste afirmaţii drept o ameninţare, un act de intimidare fără precedent adresat jurnaliştilor independenţi din România.

Atacul recent la G4 Media se adaugă unui număr alarmant de afirmaţii ostile venite din cercul puterii actuale care indică dorinţa de control al presei independente ca Rise Project, HotNews, EpochTimes, Press One, Comisarul, DIGI24, Realitatea TV, Newsweek România ş.a. folosind ca instrument instituţii ale statului".

Semnatari din domeniul ONG: Freedom House România, Centrul Român de Politici Europene, Grupul de Dialog Social, EFOR, Iniţiativa România, Societatea Timişoara, relatează Hotnews. Publicaţii şi jurnalişti ai reţelei: Asociaţia Cluj Today, Asociaţia Transylvania Today, Banatul Azi, Express de Banat, Revista 22, Gazeta de Dimineaţă, Info Sud-Est, InRoman.ro, Jurnalul Văii Jiului, Liber în Teleorman, Ştiri din Banat, Vrancea 24, PressHub.ro, JustitieCurata.ro.

De asemenea apelul a fost semant şi de către jurnaliştii: Andreea Pavel, Brînduşa Armanca, Carmen Dumitrescu, Cristian Andrei Leonte, Cristian Florin Franţ, Catiuşa Ivanov, Mihaela Mihai, Ovidiu Amălinei Claudiu Pădurean, Nicu Taşcă, Ramona Roşulescu, Sebastian Oancea, Bogdan Stanciu, Valentin Tudor, Gabriel Baciu, Teodora Baciu.

Liderul PSD Liviu Dragnea a cerut Guvernului Dăncilă un proiect de lege pentru "transparentizarea finanţărilor şi modul de cheltuire a banilor" la publicaţiile online. Dragnea a anunţat proiectul la o întrebare legată de cererea lui Dan Voiculescu ca serviciile secrete şi guvernul să investigheze finanţarea mai multor publicaţii online.

„Eu cred că are mare dreptate dl Voiculescu şi ştiu că a mai fost lansat subiectul acum câteva luni şi a fost un mare scandal. De ce să nu ne permitem să ne gândim la asta? Unii nu se pot tăvăli cerând transparenţă, dar nu la ei. Orice firmă din România e transparentă. Să facă (guvernul – n.red.) un proiect de lege privind transparentizarea finanţărilor şi modul de cheltuire a banilor. De ce să fie secrete lucrurile acestea? Se tot vorbeşte că sunt firme acoperite? Dacă sunt mişcări de bani legale, cinstite, unde e deranjul?˝, a spus Liviu Dragnea duminică la RTV.

Mai multe articole despre:
presă mass media Liviu Dragnea ONG-uri